Home Artikelen Wat is fat adapted en wat heb je eraan?

Wat is fat adapted en wat heb je eraan?

4 minuten lezen
3
fat adapted

Er wordt vaak gesproken over fat adapted maar wat betekent dat nu precies? Is dit hetzelfde als ketose of is het wat anders? Je bent fat adapted als je het “normale” eetpatroon met veel koolhydraten achter je hebt gelaten en met succes de overstap hebt gemaakt naar een eetpatroon met veel vetten. Iemand die niet fat adapted is verbruikt voornamelijk glucose voor energie, iemand die fat adapted is voornamelijk vetten. Fat adapted is geen speciale staat van het lichaam; het is de gebruikelijke wijze waarop het lichaam werkt. Het is zelfs de reden waarom we al dat vet op ons lichaam opslaan.

Koolhydraten voor energie

Om goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam energie nodig; afkomstig uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Van deze energiebronnen geeft het lichaam de voorkeur aan koolhydraten, deze kunnen het snelst gebruikt worden. Het probleem is echter dat het lichaam er niet veel van kan opslaan. Slechts een kleine hoeveelheid wordt opgeslagen als glycogeen in de lever en spieren. Dit betekent dat het snel aangevuld moet worden wat geen probleem is met het huidige koolhydraatrijke eetpatroon van vele westerlingen. Het lichaam gebruikt de koolhydraten voor energie en wat overblijft wordt opgeslagen als lichaamsvet. De reden waarom dit opgeslagen wordt komt uit het verleden van de mens. Je lichaam is ontwikkeld om vet voor energie te gebruiken en de vetten die opgeslagen worden gelden als de reservevoorraad. Als je lichaam voor het grootste deel vetten gebruikt dan ben je fat adapted.

De rol van ketogeen eten

Voor de meeste mensen geldt dat vetten niet meer voor energie gebruikt worden met het gevolg dat de lichaamsvetten maar blijven toenemen. Om de toename van lichaamsvet te stoppen en zelfs terug te draaien is een ander eetpatroon nodig. Dit is waar het ketogeen dieet om de hoek komt kijken.

Van koolhydraten naar vetten

baconBij het ketodieet is het doel om je lichaam weer vetten voor energie te laten gebruiken en niet de koolhydraten. Dit betekent dat er wat moet veranderen. Om je lichaam weer vet te laten gebruiken is de grote hoeveelheid koolhydraten in het moderne dieet een obstakel. Met al deze koolhydraten is het niet mogelijk om de vetten op het lichaam aan te spreken voor energie. Bij het ketogeen dieet wordt het aantal koolhydraten per dag daarom sterk verminderd tot maximaal 25 gram per dag.

In ketose is wat anders dan fat adapted

Met dit kleine aantal koolhydraten krijgt het lichaam niet voldoende glucose binnen om energie uit te halen. Het gevolg is dat je lichaam ketonen aanmaakt en vetten voor energie gebruikt gaan worden. Je bent dan nog niet fat adapted. Je lichaam heeft tijd nodig om de overstap van koolhydraten naar vetten te maken. In de eerste weken van het ketodieet neemt de concentratie ketonen in je bloed toe. Deze concentratie kun je meten, onder andere met de ketostrips. Dit betekent nog niet meteen dat je lichaam efficiënt ketonen kan gebruiken. Het proces om fat adapted te worden neemt wat tijd in beslag. Voor de meeste mensen duurt het ongeveer drie weken tot anderhalf maand voordat iemand fat adapted is.

Ben ik al fat adapted?

Of je fat adapted bent of niet is soms moeilijk te bepalen. Je kunt in ketose zijn maar nog niet fat adapted. Met alleen ketonen in je bloed of urine weet je nog niet hoe je lichaam hier mee omgaat. In ketose zijn is hierdoor wat anders dan fat adapted.

Als je fat adapted bent dan merk je een verschil in het energieniveau. Met duursporten merk je bijvoorbeeld dat je het langer dan normaal kunt volhouden. Als je niet sport dan kun je dit merken aan de dagelijkse activiteiten zoals het dragen van de boodschappen. Dit gaat je makkelijker af en je bent minder snel uitgeput. Iemand die normaal gesproken een middagdutje doet heeft dit opeens niet meer nodig. Als je nog niet lang in ketose bent dan kun je juist het tegenovergestelde ervaren. Aan de hand van de volgende vragen kun je erachter komen of je fat adapted bent.

 • Heb je beduidend meer energie?
 • Kun je eenvoudig meer dan drie uur overleven zonder maaltijd?
 • Hoe voel je je als je honger hebt?
 • Slaap je nog in de middag?
 • Kun je makkelijk een maaltijd overslaan?
 • Heb je geen symptomen meer van de ketogriep?

Voordelen van fat adapted

Wanneer je lichaam niet meer afhankelijk is van koolhydraten dan kun je dit goed merken. Dit zijn de kenmerken en voordelen van fat adapted zijn:

 • Je kunt langere tijd zonder maaltijd overleven
 • Je kunt effectief opgeslagen vet verbranden gedurende de dag
 • Je krijg niet meer te maken met hongerklop
 • Er wordt minder vet op je lichaam opgeslagen
 • Je hebt altijd voldoende energie beschikbaar
 • Als sporter ben je minder afhankelijk van glycogeen

Eenmaal fat adapted betekent het niet dat je lichaam niet meer overweg kan gaan met koolhydraten. Zodra er glucose voor energie gebruikt kan worden dan kan je lichaam dit zonder problemen gebruiken. Andersom is dat niet het geval. Als je niet fat adapted bent dan kun je niet makkelijk vetten voor energie gebruiken.

Zoals je leest is fat adapted niet zo extreem als je misschien in eerste instantie denkt. Het betekent niets anders dan dat je lichaam overgestapt is van koolhydraten naar vetten voor energie. Het is geen ketose; het gaat wat verder. Voor de meeste mensen is het een interessante manier om minder afhankelijk van koolhydraten te worden en van de voordelen van vetten te profiteren.

Wat is fat adapted en wat heb je eraan?
3.8 (75.24%) 21 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

3 Reacties

 1. Carel

  4 maart 2018 op 12:19

  Hallo en nog bedankt voor het toesturen van de ketose handleiding!
  Alhoewel ik reeds 6 weken goed opgelet heb met mijn voeding en ik snel ik ketose kwam, reeds 10 kilo ben afgevallen van 103 naar 93 kilo, merk ik de laatste week dat ik niets meer afval en nauwelijks nog in ketose ben. De kleur van de ketosestick zit tussen NIET en SPOREN in terwijl enkele weken terug de kleur MIDDEN was. Mijn BMI berekening zegt dat ik nóg 10 kilo moet afvallen. Gaarne ontvang ik advies wat te doen om dit te bewerkstelligen.
  Ik doe dit dieet voor de eerste keer en het bevalt mij goed, het is even wennen als je een zoetekauw bent

  Reageer

  • Michael

   4 maart 2018 op 16:14

   Allereerst gefeliciteerd met het behaalde resultaat. 10 kilo in slechts 6 weken is uitstekend. Hoe dichter je bij je streefgewicht komt, hoe moeilijker het wordt om gewicht te blijven verliezen. Om vooruit te blijven gaan is het noodzakelijk om steeds iets minder te eten aangezien je lichaam om minder energie vraagt als je lichaamsgewicht afneemt. Mocht je continu hetzelfde aantal calorieën eten dan is het mogelijk dat het verminderen van de calorieën de oplossing is. Het is hiernaast mogelijk dat de ketostrips niet meer veel van kleur wijzigen als je lichaam gewend raakt aan weinig koolhydraten. Je bent dan nog wel in ketose maar de strips meten het dan niet meer. Dit is het gevolg van het feit dat er dan minder ketonen in de urine aanwezig zijn (in bloed nog wel).

   Reageer

 2. Margriet

  19 mei 2018 op 14:50

  Ik lees dat mensen die een ketogeen dieet volgen, oftewel koolhydraatarm eten, maximaal 25 gr koolhydraten per dag eten. Dat is niet waar. Het ligt rond de 30 gram koolhydraten per dag. Als je onder de 20 gram per dag eet, zit je zelfs in de gevarenzone. Maar zit je rond de 30 gram, dan kom je in ketose en ga je afvallen.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…