Home Afvallen Wat doen koolhydraten met het bloedsuikergehalte?

Wat doen koolhydraten met het bloedsuikergehalte?

1 minuten lezen
0

Koolhydraten worden ingenomen met de voeding. Na een maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Er komt dan meer glucose in het bloed terecht. Dit is afkomstig van de koolhydraten. Deze stijging blijft doorgaan tot meer dan een uur tot twee uur na de maaltijd. Het bloedsuikergehalte neemt vervolgens weer af.

Bloedsuikergehalte te hoog

Dat het gehalte afneemt is toe te schrijven aan insuline. Insuline wordt in de alvleesklier geproduceerd en komt in het bloed terecht als het bloedsuikergehalte te hoog is. De insuline zet vervolgens de deuren open van de cellen waardoor de cellen de glucose kunnen opnemen. Hierdoor wordt de hoeveelheid glucose in het bloed minder en daalt het bloedsuikergehalte. Een te hoog bloedsuikergehalte kan schadelijk zijn voor het lichaam. Dit is bekend als hyperglykemie.

Bloedsuikergehalte te laag

Een daling van het bloedsuikergehalte kan niet onbeperkt doorzetten. Als er te weinig glucose in het bloed zit dan wordt het hormoon glucagon geproduceerd in de alvleesklier waarna het in het bloed terechtkomt. Het bloedsuikergehalte begint door het hormoon weer te stijgen tot een normaal niveau. Het laagste niveau van het bloedsuikergehalte wordt bij gezonde mensen na circa 3 uur na een maaltijd bereikt. Een te laag bloedsuikergehalte kan ook schadelijk zijn voor het lichaam. Dit wordt ook wel hypoglykemie genoemd.

Glucose

Als koolhydraten verteerd worden dan ontstaat glucose dat in het bloed terechtkomt. Eenmaal in het bloed wordt de glucose vervoerd naar de weefsels. In de weefsels kan de glucose gebruikt worden voor energie. Het is ook mogelijk dat glucose wordt opgeslagen in de lever en in de spierweefsels. Het wordt dan opgeslagen als glycogeen. De glycogeen in de spieren en lever is dan de voorraad glucose die van past komt als je snel veel energie nodig hebt.

Glucose en opslag van vet

Glucose kan alleen maar worden opgeslagen in de lever en spieren. Het lichaam kan daardoor niet veel glucose opslaan. De koolhydraten die binnenkomen uit voeding worden hierdoor zoveel mogelijk gebruikt. Als je te veel voeding binnenkrijgt dan gebruikt het lichaam de koolhydraten dat het nodig heeft. De vetten uit de voeding worden dan niet gebruikt waardoor deze worden opgeslagen. Dit leidt tot meer vetreserves. Als je te veel eet dan wordt het altijd opgeslagen als vet. Het maakt dan niet uit of dit koolhydraten, eiwitten of vetten zijn.

Wat doen koolhydraten met het bloedsuikergehalte?
3.7 (73.33%) 3 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is het verschil tussen het koolhydraatarme en het ketodieet?

Het ketogeen dieet: is dat nu hetzelfde als het koolhydraatarme dieet? Het antwoord is nee…