Home Vetten

Vetten

Vetten in voeding worden door veel mensen als de boosdoener voor overgewicht gezien. Diëten met producten met weinig vetten worden nog door veel mensen gevolgd. De supermarkten liggen ook vol met producten die adverteren met 0% vet wat dit beeld alleen maar bevestigd dat vetten slecht zijn. Dit soort producten zorgen ervoor dat iedereen denkt dat vetten slecht zijn.

Niet alle vetten zijn hetzelfde

Het grote publiek denkt dat alle vetten hetzelfde zijn. Dat zou je ook denken als je je er nooit in verdiept hebt. Dat is echter niet het geval. Er zijn verschillende soorten vetten met allen een verschillende functie voor het lichaam. Je kunt daarom niet spreken over vetten in het algemeen. Als er wordt gesproken over vetten dan moet het specifiek over een bepaald soort vet zijn. Het verschil voor de effecten op de gezondheid tussen vetten is groot.

De soorten vetten

Vetten worden onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten worden vervolgens verdeeld in enkel- en meervoudige onverzadigde vetten. Verzadigde vetten komen voornamelijk voor in dierlijke producten maar ook in mindere mate in plantaardige producten zoals palm- en kokosolie. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in noten, olijfolie, avocado maar ook in sommige dierlijke producten. Meervoudig onverzadigde vetten komen voor in plantaardige oliën maar ook in vis en visolie.

Essentiële vetten

Essentiële vetten zijn de vetten die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan produceren. Deze vetten moeten uit voeding komen. De essentiële vetten zijn linoleenzuur en linolzuur. Dit zijn omega 3 en 6 vetzuren. Met deze vetzuren kan het lichaam de andere omega 3 en 6 vetzuren produceren. Deze worden vervolgens gebruikt voor verschillende functies in het lichaam. Omega 3 vetzuren komen voor in plantaardige oliën, eieren, walnoten, vis, lijnzaadolie, volkorenproducten maar ook in groenten. Omega 6 vetzuren komen voor in groenten en plantaardige oliën.

Transvetten

Transvetten zijn vetzuren die ontstaan tijdens het productieproces. Deze vetzuren hebben een chemische structuur waar het lichaam niet goed mee om kan gaan. Het gaat om vloeibare plantaardige olie dat wordt gehard tijdens de productie. Het vet is daarna net als verzadigd vet hard bij kamertemperatuur. De transvetten hebben geen enkele meerwaarde voor het lichaam maar het verhoogt wel het risico op verschillende ziektes. De transvetten kunnen het beste volledig vermeden worden.

Feiten over vetten

 • Verzadigde vetten komen voornamelijk voor in dierlijke producten en palm- en kokosolie
 • Enkelvoudig onverzadigde vetten komen voor sommige dierlijke producten, olijfolie, noten en avocado
 • Meervoudig onverzadigde vetten komen voor in vis, visolie en in plantaardige oliën
 • Verzadigde en transvetten zijn hard bij kamertemperatuur
 • De essentiële vetten zijn linoleenzuur en linolzuur (omega 3 en 6 vetzuren)
 • Omega 3 vetzuren zijn te vinden in plantaardige oliën, vis, eieren, walnoten, lijnzaadolie, volkorenproducten en groenten
 • Omega 6 vetzuren zijn te vinden in groenten en plantaardige oliën
 • Transvetten verhogen het risico op verschillende ziektes
Vetten
2.6 (52.73%) 11 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Eén reactie

 1. J.m. van der made

  15 april 2018 op 19:52

  Beste expert,

  Ik ben door een diëtist van de huisarts op ketogeen gezet.
  Ik val helemaal niet af maar kom gevoelsmatig aan.
  Reeds 1, 5 maand bezig echter na Pasen pas echt helemaal streng.

  Ik ben bang . Gevoel van controleverlies. Eet ik verkeerd?
  Lego urine strips gekocht. Zit in de lichtste roze tint.
  Kunt u mij verder helpen?

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *