Home Verzadigd vet

Verzadigd vet

Het verzadigde vet komt voor in plantaardige maar ook in dierlijke producten. De dierlijke producten bevatten meer verzadigde vetten dan de plantaardige vetten. Verzadigd vet zit meestal verborgen in producten. Het is dan niet direct zichtbaar. Dit is verzadigd vet in producten zoals koekjes, gebak, snacks, wordt, bepaalde kaassoorten en bijvoorbeeld vet vlees. Verzadigd vet is beter zichtbaar in producten zoals harde margarine en bak- en braadvet met een wikkel eromheen.

Effect op de gezondheid

Verzadigd vet heeft een negatief effect op de gezondheid. Er zijn veel nadelen bij het binnenkrijgen van verzadigd vet. Zo wordt het slechte LDL cholesterolgehalte in het bloed verhoogd. Het risico op hart- en vaatziekten neemt hierdoor toe. Als onderdeel van het ketogeen dieet zijn verzadigde vetten echter niet slecht. Hoe tegen verzadigde vetten aangekeken wordt in de laatste tijd veranderd. De meningen over de schadelijkheid van verzadigd vet zijn aan het verschuiven. Verzadigd vet draagt volgens de laatste onderzoeken niet bij tot een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten1. Hiernaast kunnen de verzadigde vetten helpen bij het gezond houden van de longen en de nieren.

Verzadigd vet hoeft niet alleen uit eten uit te komen. Het menselijk lichaam is in staat om zelf verzadigd vet te produceren. Dit doet het lichaam door verzadigd vet aan te maken uit suikers maar ook uit andere vetten. Het lichaam heeft verzadigd vet echter niet nodig. Het is geen essentiële voedingsstof. Het lichaam maakt verzadigd vet aan als een reservevoorraad energie en voor het beschermen van de organen.

Verzadigd vet
2.1 (42.86%) 7 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *