Home Artikelen Wat is het verschil tussen het koolhydraatarme en het ketodieet?

Wat is het verschil tussen het koolhydraatarme en het ketodieet?

2 minuten lezen
1
koolhydraatarm dieet

Het ketogeen dieet: is dat nu hetzelfde als het koolhydraatarme dieet? Het antwoord is nee. Op het eerste gezicht zijn er niet veel verschillen tussen de twee dieetsoorten; bij beiden is er sprake van het verminderen van het aantal koolhydraten. Dit is niet alleen het geval bij het ketodieet maar ook bij het koolhydraatarme dieet. Dit komt omdat het ketogeen dieet een vorm van een koolhydraatarm dieet is. Dit geldt niet alleen voor het ketogeen dieet, maar ook voor andere koolhydraatarme diëten zoals het Atkins en South Beach dieet.

Het is daarom niet vreemd dat je verward raakt door de benamingen en twijfelt of alles niet gewoon hetzelfde is. Dat is niet het geval. Al deze diëten hebben een eigen naam omdat deze op bepaalde punten van elkaar afwijken. Er zit een verschil in de mate waarin koolhydraten verminderd worden, wat er wel gegeten mag worden en de hoeveelheid vetten en eiwitten. Zo zijn er verschillende vormen van het koolhydraatarme dieet.

Wanneer is het koolhydraatarm?

Bij alle diëten waar het aantal koolhydraten dat je dagelijks mag eten verminderd wordt is er sprake van een koolhydraatarm dieet. Of je nu maar 125 gram koolhydraten per dag mag eten, 50 gram of 25 gram; al deze diëten vallen onder de noemer koolhydraatarm. Er wordt vaak gesproken over een koolhydraatarm dieet als er minder dan 125 gram koolhydraten per dag gegeten worden. In vergelijking met een modern westers dieet is dit een laag aantal koolhydraten per dag, vandaag de naam koolhydraatarm. Het ketogeen dieet gaat nog een stapje verder. Bij dit dieet ligt de grens op maximaal 50 gram koolhydraten per dag, in sommige fases zelfs maar 25 gram per dag.

De verhouding van de macro’s

Een groot verschil met andere koolhydraatarme diëten is dat je bij het ketogeen dieet meer vetten eet. Waar een ander koolhydraatarm dieet de koolhydraten vervangt voor eiwitten, eet je bij het ketogeen dieet juist meer vetten. Zo kan de verdeling bij het ketodieet uitkomen op 75 procent vetten, 20 procent eiwitten en slechts 5 procent koolhydraten. Bij een ander dieet kan deze verdeling uitkomen op 40 procent vetten, 40 procent eiwitten en 20 procent koolhydraten. Beide diëten zijn koolhydraatarm maar het verschil in de verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten is groot.

Verschil met een eiwitdieet

Een eiwitdieet kenmerkt zich vaak ook dat je minder koolhydraten eet. Waar je echter bij het ketogeen dieet meer vetten eet, is het bij een eiwitdieet de bedoeling dat je meer eiwitten eet. In de meeste gevallen betekent dit dat je 35 tot 40 procent van het aantal calorieën per dag aan eiwitten eet. De nadruk ligt bij dit dieet op de eiwitten, niet op de vetten. Dit is anders dan het ketogeen dieet waar de meeste aandacht naar de vetten uitgaat.

Dat betekent niet dat er geen plek voor eiwitten is binnen het ketogeen dieet. In tegendeel zelfs, het gaat niet alleen om het vet dat je binnenkrijgt maar ook om de eiwitten. Deze zorgen ervoor dat je je honger onder controle houdt en je je langer verzadigd voelt. Bovendien is het belangrijk dat je je aan de dagelijkse eiwitbehoefte houdt omdat het een bouwstof voor de spieren, botten en huid is maar ook helpt bij het behouden van de spiermassa. Gebruik de keto calculator om te berekenen hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag kunt eten tijdens het ketodieet.

Wat is het verschil tussen het koolhydraatarme en het ketodieet?
3.9 (78%) 20 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

Eén reactie

  1. Hannah ten Kate-Rakim

    28 januari 2018 op 16:34

    Ik ben hartpatïent, slik cholesterolverlagers en medicatie voor hypertensie.
    Is het ketodieet voor mij aan te bevelen? i.v.m de vet inname.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…