Home Afvallen Targeted of cyclisch ketogeen dieet?

Targeted of cyclisch ketogeen dieet?

2 minuten lezen
3

De personen die een ketogeen dieet volgen om af te vallen gebruiken meestal een targeted of cyclisch ketogeen dieet. Dit wordt gedaan omdat er bij een normaal ketogeen dieet niet veel energie is tijdens het sporten. Een targeted of cyclisch ketogeen dieet heeft de voorkeur bij sporters.

Targeted ketogeen dieet

Bij een targeted ketogeen dieet worden koolhydraten alleen vlak voor en na een training gegeten. Er worden geen koolhydraten geladen zoals bij het cyclische ketogeen dieet. De koolhydraten vlak voor en na de training zijn ervoor bedoeld om voor extra energie te zorgen tijdens het sporten. Buiten de trainingen om is het dieet hetzelfde als bij een normaal ketogeen dieet.

Cyclisch ketogeen dieet

Bij een cyclisch ketogeen dieet wordt er niets anders gegeten dan bij een normaal ketogeen dieet. Er wordt dagelijks maar 30 tot 50 gram koolhydraten gegeten. Het enige verschil is één dag in de week waarop veel koolhydraten gegeten worden. Dit wordt een carb-up genoemd of een refeed. Er wordt deze dag veel koolhydraten gegeten om de glycogeenvoorraad te vullen zodat er meer energie is voor het sporten gedurende de week. Op de refeed dag wordt er bijna geen vet gegeten maar alleen eiwitten en koolhydraten.

Carb up of refeed dag

De refeed dag is iets om naar uit te kijken als je een cyclisch ketogeen dieet volgt. De hele week volg je een strak dieet met bijna alleen maar vetten. Tijdens de refeed dag mag je de vetten laten voor wat ze zijn en veel koolhydraten eten. Dat is voor veel mensen een verademing. Voor een dag kun je weer ontbijtgranen eten bij het ontbijt, brood gedurende de dag en rijst bij het avondeten. Doordat je niet veel vetten eet op de refeed dag is de kans niet groot dat de koolhydraten worden opgeslagen als vet. De koolhydraten gaan direct naar de glycogeenvoorraden om deze te vullen.

De meest gekozen dag voor een refeed is in het weekend. De meeste mensen beginnen vrijdagavond met de refeed en eindigen op zaterdagavond voor het slapen. Het weekend wordt dan goed begonnen. De stress van het werk doordeweeks en het strenge dieet worden even achterwege gelaten. Het is tijd om te relaxen en lekker te eten met veel koolhydraten. Als het je uitmaakt of je aankomt of afvalt dan moet rekening houden met het aantal koolhydraten dat je eet op een refeed dag. Het aantal eiwitten blijft gelijk op een refeed dag. Dit hoort op minimaal een gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te zitten. Neem tijdens de refeed dag circa 10 tot 12 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht. Probeer de vetten zoveel mogelijk te vermijden.

Targeted of cyclisch ketogeen dieet?
4.1 (82.86%) 7 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Afvallen

3 Reacties

 1. Cansu

  26 december 2016 op 00:58

  Ik heb een vraag over de refeed die in de avond begint. Als je in de avond ermee begint, wat eet je dan in de tijden ervoor? Want als je in de tijd ervoor op dezelfde dag eet als in je ketose dag dan heb je wel weer veel vetten gegeten, terwijl dat in een refeed liever wordt vermeden. Moet je dan alleen eiwitten eten tot de avond? Alvast bedankt.

  Reageer

  • Redactie

   27 december 2016 op 07:26

   Een refeed aan het begin van avond kan ook. In de tijd ervoor eet je dan hetzelfde als de rest van de week. Het voordeel van een refeed in de avond is dat de refeed dan niet te lang duurt waardoor het risico op vetopslag minder is. Er zit dan ook een nacht tussen de koolhydraten en opnieuw vetten waardoor het goed gescheiden wordt verder.

   Reageer

 2. Cansu

  28 december 2016 op 22:10

  Dank u wel voor uw reactie! Het is mij wat duidelijker nu.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Fruit tijdens het ketogeen dieet: koolhydraatarme fruitsoorten

Bij het ketodieet is het de bedoeling dat je minder koolhydraten eet maar hoe zit het met …