Home Onverzadigd vet

Onverzadigd vet

Onverzadigd vet wordt gezien als het gezonde vet. Omega 3 en 6 vetzuren zijn voorbeelden van onverzadigde vetten. Deze vetten komen voor in plantaardige en dierlijke producten. De plantaardige producten zoals oliën bevatten in verhouding tot elkaar meer onverzadigde vetten dan dierlijke producten. Dierlijke producten waar onverzadigde vetten in zitten zijn bijvoorbeeld zuivel en vlees. Vet dat zacht is bij kamertemperatuur bevat relatief veel onverzadigde vetten. Dit zijn bijvoorbeeld oliën en margarine.

Voordelen voor de gezondheid

Onverzadigde vetten hebben positieve effecten op de gezondheid. Het voordeel van onverzadigd vet is dat het goede HDL cholesterol erdoor verhoogd wordt en het slechte LDL cholesterol verlaagd. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten sterk verlaagd wordt.

Soorten onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn te delen in twee soorten. Dit zijn enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. De structuur van het vet bepaald of het enkel- of meervoudig is. De meervoudig onverzadigde vetten zijn daaropvolgend weer te delen in meerdere soorten. Dit zijn de omega 3, 6 en 9 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de vetten nodig heeft maar dat deze niet door het lichaam zelf geproduceerd kunnen worden.

Onverzadigd vet
3.8 (75%) 16 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *