Home Artikelen Waarom je niet te veel vet moet eten tijdens het ketodieet

Waarom je niet te veel vet moet eten tijdens het ketodieet

3 minuten lezen
3
bacon

Het ketogeen dieet is een uitkomst voor velen die niet overweg kunnen met het hongergevoel dat andere diëten veroorzaken. Velen hoeven zelfs geen calorieën te tellen om de kilo’s te verminderen. Toch lukt het niet iedereen om gewicht te verliezen en te veel vet eten kan daar een oorzaak van zijn. Bij het ketogeen dieet mag je veel vetten eten maar het kan namelijk ook té veel zijn. Het gevolg is dat de vetten op je lichaam nooit aangesproken worden maar alleen de vetten uit je voeding.

Hoe werkt dit?

Als je de koolhydraten sterk vermindert dan gaat je lichaam over van glucose naar vetten voor energie. Dit betekent dat je vetten aan het verbranden bent. Waar deze vetten vandaan komen hangt voornamelijk af van hoeveel je eet. Als je te veel eet dan wordt het vet op je lichaam niet minder doordat de vetten uit je voeding dan gebruikt worden. Terwijl je denkt dat het vet op je lichaam voor de zon verdwijnt is er geen verandering zichtbaar terwijl je wel in ketose bent.

Hoe gebruikt het lichaam vetten?

Het lichaam gebruikt de opslagen vetten alleen als het nodig is. Dat is hoe het werkt met lichaamsvet. Het was ooit de reservevoorraad energie voor zware tijden met weinig voedsel. In deze periodes met weinig eten was het lichaamsvet de energie waar het lichaam op terug kon vallen, wanneer het echt nodig was. Tegenwoordig is er eten in overvloed en heeft lichaamsvet niet meer dezelfde rol. Niemand in Nederland raakt anno 2017 nog in hongersnood. Dat was vroeger wel anders; als je niets te eten had dan werd eerst het glycogeen in je lichaam opgemaakt en daarna raakte je in ketose. De fase van het vet verbranden begon en dat waren geen vetten uit voeding; dat was er immers niet. De vetten waren afkomstig uit de voorraden van het lichaam.

eten in overvloedIn de huidige situatie worden de lichaamsvetten bij veel mensen niet gebruikt. De vetopslag neemt daarom langzaam maar gestaag toe. De vetten die opgeslagen worden gaan niet meer weg en langzaam neemt het gewicht van de bevolking toe. Doordat iedereen op elk moment van de dag voldoende eten heeft is er geen reden voor het lichaam om de opgeslagen vetten te gebruiken. Bij het ketogeen dieet werkt dit niet anders. Als je teveel eet worden de lichaamsvetten niet aangesproken voor energie. Zie het als dit: alles wat je eet moet gebruikt worden voor energie of het wordt opgeslagen.

 • Als je te weinig eet dan wordt alles voor energie gebruikt
 • Als je teveel eet dan wordt het overschot opgeslagen

Het komt erop neer dat als je te veel vetten eet, je lichaam niet de moeite hoeft te doen om vetten uit je lichaam te gebruiken. Met afvallen als doel is het belangrijk dat je beseft dat alleen veel vetten en weinig koolhydraten eten niet altijd genoeg is. Hoewel veel mensen op deze manier al gewicht verliezen werkt het niet voor iedereen. Als je het gevoel hebt dat je alles goed doet, de regels niet overtreedt maar toch niet afvalt dan is het mogelijk dat je te veel vetten eet.

Hoeveel vet eten?

Hoeveel vet je precies mag eten tijdens het ketogeen dieet is voor velen onduidelijk. De één zegt dat je zoveel vet mag eten als je wilt, de ander zegt 80 procent van je behoefte; gebruik de keto calculator om te berekenen hoeveel vet jij per dag mag eten. Aan de hand van de berekening weet je precies hoeveel vet je per dag kunt eten en voorkom je dat je te veel vetten eet.

Waarom je niet te veel vet moet eten tijdens het ketodieet
3.7 (73.33%) 24 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

3 Reacties

 1. Wanda

  15 maart 2018 op 16:28

  Hallo,

  Alles met ketobuddy berekent maar in de dagelijkse praktijk kom je er nooit precies op uit. Welke app zouden jullie aan kunnen raden

  Reageer

 2. rmn

  22 april 2018 op 13:38

  Hallo,

  Wat ik niet zo goed begrijp is dat er gesteld wordt dat je niet te veel eiwitten zou moeten eten tijdens het ketodieet, maar bij bijna elk recept/maaltijd bevat vlees/vis/kaas en of eieren. Hoe zit dat dan?

  Groet, Rmn

  Reageer

  • Michael

   22 april 2018 op 13:48

   Het is vrijwel onvermijdelijk om eiwitten te eten tijdens het ketodieet. Als er gesteld wordt dat er niet te veel eiwitten gegeten zouden moeten worden dan heeft dit als reden dat er glucose van gemaakt kan worden via gluconeogenese. Dit gebeurt echter niet in die mate dat eiwitten ook niet gegeten mogen worden, maar daarom wordt er wel gezegd dat er niet te veel eiwitten gegeten kunnen worden. Er wordt meestal uitgegaan van circa 1.3 tot 2.2 gram per kilogram vetvrije massa. In de keto calculator op deze website wordt er rekening mee gehouden.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…