Home MCT ketogeen dieet

MCT ketogeen dieet

Het MCT ketogeen dieet is een variant op het klassieke ketogeen dieet dat vooral gebruikt wordt in de bestrijding van epilepsie-aanvallen bij kinderen. De MCT versie is ontwikkeld in de jaren 70 van de vorige eeuw om het dieet wat draaglijker te maken met minder vetten. Door de jaren heen zijn er vervolgens weer verschillende varianten en versies van dit dieet ontwikkeld1. De toevoeging MCT is afkomstig van de afkorting van Medium Chain Triglyceriden, oftewel vetten met middellange ketens. Het vet dat in dierlijke producten zit bevat voornamelijk vetten met lange ketens (LCT). Middellange ketens zijn echter beter voor een ketogeen dieet doordat deze voor meer ketonen zorgen. Door deze vetten te gebruiken kan er minder vet gegeten worden tijdens het dieet en meer eiwitten en koolhydraten. Hierdoor is er meer keuze en zijn de porties groter.

MCT vetten

Het grootste deel van de vetten bij het MCT dieet wordt gehaald uit een drankje met MCT vetten (Liquigen®). Het nadeel van de vetemulsie is dat het niet lekker is waardoor voedselweigering kan voorkomen. De vetemulsie kan gemengd worden met ander eten. Het MCT ketogeen dieet gaat uit van 60 procent vet, 10 procent eiwitten en 20 procent koolhydraten. Van deze hoeveelheid vetten wordt zo’n 30 procent uit de vetemulsie en 30 procent uit de MCT olie gehaald. Deze verhoudingen wijken af van de standaard verhoudingen van het ketogeen dieet. Bij het klassieke dieet wordt er maximaal 5 procent aan koolhydraten gegeten. De effectiviteit van het klassieke en het MCT ketogeen dieet wordt echter als gelijk beschouwd.

MCT olie

MCT olie is een supplement dat veel gebruikt wordt voor het ketogeen dieet. De olie kun je gebruiken als vervanger van andere oliën. Het voordeel van dit supplement is dat het vrijwel alleen maar uit de vetten bestaat die de aanmaak van ketonen vergroten.

MCT ketogeen dieet
3.1 (62.86%) 7 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij het "Keto Revolutie" programma aan. Met 63 keto recepten, ruim 190+ pagina's aan gemakkelijk te begrijpen informatie over fasting en keto plus weekmenu's en boodschappenlijstjes maak je een goede start aan het dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *