Home Artikelen Kunnen ketonen de hersenen van energie voorzien?

Kunnen ketonen de hersenen van energie voorzien?

1 minuten lezen
0

Als er sprake is van uithongering gebruiken de hersenen na drie dagen1 al voor 25 procent energie uit ketonen. In de Westerse landen waar hongersnood vrijwel niet meer voorkomt gebeurt dit niet snel tenzij iemand er zelfs voor kiest. Als de uithongering langer dan drie dagen aanhoudt dan stijgt dit zelfs naar 60 procent.

Omzetting naar ketonen

Je lichaam slaat de glucose op in je lever en spieren in de vorm van glycogeen. Als je het aantal koolhydraten sterk vermindert dan nemen deze voorraden af. Dit betekent ook dat het hormoon insuline afneemt. Dit is het hormoon dat gebruikt wordt om het bloedsuikergehalte onder controle te houden. Als het insulineniveau minder wordt kunnen de vetten uit de cellen gelaten worden. Je lever zet een deel van de vetten om in ketonen. Dit zijn aceton, acetoacetaat en beta-hydroxybutyraat. De ketonen kunnen langs de bloed-hersenbarrière en kunnen hierdoor gebruikt worden door delen van de hersenen.

Ketonen

Het is misvatting dat de hersenen niet zonder koolhydraten kunnen functioneren. Hoewel de hersenen de voorkeur geven aan glucose is het niet zo dat koolhydraten een vereiste zijn. Een groot deel van de hersenen kan in plaats van glucose ook ketonen gebruiken2 voor energie. In tegenstelling tot vetten kunnen ketonen de bloed-hersenbarrière passeren om zodoende energie te leveren voor de hersenen als er geen glucose voorhanden is. Dit gebeurt bijvoorbeeld in zware tijden met uithongering als er niets gegeten wordt of geen koolhydraten.

Gluconeogenese

Het is niet zo dat het lichaam totaal geen glucose meer kan aanmaken als er geen koolhydraten binnenkomen. In een proces dat gluconeogenese wordt genoemd kan het lichaam eiwitten gebruiken om glucose in kleine hoeveelheden te produceren. In combinatie met de ketonen kunnen de hersenen normaal functioneren en krijgt het de energie dat het nodig heeft.

Kunnen ketonen de hersenen van energie voorzien?
3.8 (76.67%) 12 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…