Home Ketose Hoe raak je in ketose?

Hoe raak je in ketose?

Als je koolhydraten eet dan komt dit in je bloedbaan terecht als glucose. Voor het lichaam is glucose de makkelijkste brandstof om energie van te maken. Als je lichaam het zelf voor het zeggen heeft kiest het daarom altijd voor glucose als brandstof. Er gebeurt echter iets in het lichaam als glucose niet meer aanwezig is. Deze verandering gebeurt als je het aantal koolhydraten vermindert of zelfs helemaal niet meer binnenkrijgt. Het lichaam raakt in ketose. Dit is een natuurlijk proces dat gestart wordt door het lichaam om te overleven als er niet voldoende eten voorhanden is.

In ketose raken

Om in ketose te raken is het essentieel om te snijden in de inname van koolhydraten. Dit is nodig om de aanvoer van glucose naar de cellen te stoppen. Niet alleen moet je de koolhydraten verminderen maar ook het aantal eiwitten. In een ideale situatie bestaat 80 procent van het aantal calorieën uit vetten en 20 procent uit eiwit. Dit hoeft alleen in het begin. Als je eenmaal in ketose bent kun je deze verhouding iets aanpassen zodat je toch wat koolhydraten kunt eten. Dit is het stappenplan om snel in ketose te raken:

De eerste stap

Brood verbodenOm snel de ketose fase te bereiken begin je met het verwijderen van alle koolhydraatbronnen in je voeding. Denk hierbij aan brood, pasta, ontbijtgranen, frisdrank en snoep. Aangezien de meeste mensen voor circa 50 procent aan koolhydraten eten is dit niet makkelijk. Het is heel anders dan wat je gewend bent. Als je snel in ketose wilt raken eet je zo weinig mogelijk koolhydraten: niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag. In de praktijk komt dit neer dat je onbeperkt groene groenten mag eten, een klein beetje zuivel of noten maar verder niets met koolhydraten. Als je spoedig in ketose wilt raken dan zijn de bijwerkingen mogelijk sterker. De meeste mensen ervaren minder bijwerkingen als er langzaam overgestapt wordt naar een dieet met weinig koolhydraten. Er wordt dan begonnen met maximaal 50 gram koolhydraten per dag waarna dit geleidelijk verlaagd wordt naar 20 gram per dag totdat ketose bereikt is.

Wat dan wel eten?

Omdat je toch wat moet eten vervang je alle koolhydraatrijke producten voor voedingsmiddelen met veel vetten en een gemiddeld aantal eiwitten. Denk hierbij aan vis, vlees, eieren, kaas, noten, avocado, olie en room. Over het algemeen is bijna alles met veel vet geschikt. Hoe je dit indeelt in maaltijden is aan jezelf. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met Bulletproof koffie als ontbijt (koffie met MCT olie en grasboter) of met het klassieke Bacon and eggs. Als lunch eet je een salade met makreel en als avondeten vlees met veel groenten. Uiteraard kun je er nog voor kiezen om tussendoortjes te nemen zoals een handjevol noten of een stuk kaas. Wat je allemaal kunt eten tijdens het ketogeen dieet lees je hier.

Nog sneller in ketose?

Om nog eerder in ketose te raken kun je gaan sporten. Als je beweegt dan wordt het glycogeen in je lichaam verbruikt net als de glucose die je binnengekregen hebt als voeding. Door te sporten zorg je ervoor dat de voorraden sneller afnemen waardoor het lichaam sneller gedwongen wordt om vetten voor energie te gebruiken. Let op, sporten terwijl je net begonnen bent met het ketodieet is niet eenvoudig. Als het je eerste keer is dat je probeert om ketose te raken dan is het zelfs niet aan te raden. Mocht je het proberen dan is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert en niet te lang doorgaat.

Hoe raak je in ketose?
3.4 (68%) 5 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *