Home Artikelen Bloedglucose- en ketonenmeter: ketose meten via het bloed

Bloedglucose- en ketonenmeter: ketose meten via het bloed

7 minuten lezen
0
ketonen meten

Als onderdeel van het ketogeen dieet wordt er veel aandacht besteed aan ketose. Dit is het proces waarbij ketonen in het bloed terechtkomen als gevolg van het schrappen van koolhydraten. Wie de koolhydraten voldoende verminderd, of tijdelijk gaat vasten, raakt uiteindelijk in ketose. Dit kan na enkele dagen maar ook pas na een maand. Hoe snel dit gebeurt verschilt per persoon. Wie voor de eerste keer het ketodieet volgt zal zich al snel afvragen: “Ben ik in ketose?”. Je kunt letten op de symptomen van ketose maar je weet het pas echt zeker als je het meet.

Meten = weten

Of je in ketose bent krijg je alleen bevestigd door het te meten. Dit kun je meten met urinestrips, via de adem of via het bloed. Met elk van deze manier meet je iets anders. Dit komt omdat er verschillende ketonen zijn die je kunt meten.

Beta-hydroxyboterzuur

Eén van de ketonen die aanwezig is in je lichaam als je in ketose bent is beta-hydroxyboterzuur. Dit wordt door je lichaam gebruikt voor energie als je de koolhydraten geschrapt hebt bij het ketodieet. Beta-hydroxyboterzuur is in het bloed aanwezig en kan gemeten worden door een bloedglucose- en ketonenmeter.

Aceton

Een tweede ketonentype dat in je lichaam voorkomt is aceton. Dit komt je waarschijnlijk bekend voor als ingrediënt van een nagellakremover of lijnmiddel maar het is ook aanwezig in je lichaam. Aceton is één van de ketonen die aangemaakt worden als er te weinig koolhydraten aanwezig zijn voor de vetverbranding. Aceton kan gemeten worden met een ademanalyse-apparaat.

ketostrips

Acetoacetaat

Het derde ketonentype dat gemeten kan worden is acetoacetaat. Een deel van de acetoacetaat wordt omgezet naar beta-hydroxyboterzuur om te gebruiken voor energie en een deel verlaat het lichaam via de urine. Acetoacetaat kan op deze wijze gemeten worden door de ketonen urinestrips.

Als je een normaal eetpatroon hebt, dat rijk aan koolhydraten is, dan zijn er vrijwel geen ketonen aanwezig in het bloed. Met een meting kom je dan al snel uit op nihil. Het maakt dan niet uit hoe je het meet; dit geldt voor alle manieren om te meten. Als je echter de koolhydraten sterk verminderd hebt en je afvraagt of er ketonen aanwezig zijn in je lichaam dan kun je dit op de drie manieren meten.

Waarom een bloedglucose- en ketonenmeter?

Van alle drie manieren die je kunt toepassen om de aanwezigheid van ketonen te meten is de meting via het bloed het meest nauwkeurig. Als je exact wilt weten hoe het ervoor staat dan is dit de beste optie. De meting met de bloedglucose- en ketonenmeter maakt een analyse van een druppel bloed waardoor je direct weet wat het ketonengehalte in je bloed is.

ketonenmeterHet meten met behulp van een bloedmeter is niet de goedkoopste optie. Hoewel de meting met een bloedmeter het meest accuraat is zijn de kosten hoger ten opzichte van de urinestrips. De aanschaf van de ketonenmeter is een eenmalige uitgave maar daarnaast zijn ook individuele strips nodig voor het meten. Daarom wordt het meten met een bloedmeter meestal niet aangeraden voor beginners die het ketodieet volgen maar alleen voor gevorderden.

Mocht je niets meer meten met de ketose teststrips, doordat je fat adapted bent, dan is de bloedglucosemeter voor ketonen de oplossing. Terwijl de ketose teststrips naar verloop van tijd niet meer werken, omdat het lichaam zich heeft aangepast, blijft de actuele meting via het bloed altijd mogelijk.

Bloedglucosemeters voor ketonen

Ketonen meten via het bloed is mogelijk met een bloedglucosemeter welke ook de mogelijkheid heeft om ketonen te meten. Bij deze meters wordt er gebruik gemaakt van teststrips. Een druppel bloed uit de zijkant van de vingertop wordt getest op ketonen. De moderne meters beschikken allen over een digitaal display waarop het glucose- en ketonengehalte na de test af te lezen is.

Er zijn verschillende soorten glucosemeters; sommigen meten alleen de bloedglucose terwijl anderen de bloedglucose maar ook ketonen meten. Voor gebruik bij het ketodieet zijn alleen de glucosemeters geschikt die ook de ketonen kunnen meten. Dat zijn de volgende glucosemeters:

caresens dual meter

CareSens Dual Ketonen en Glucose Startpakket

De CareSens Dual kan zowel glucose als ketonen meten. Deze meter is geschikt voor het ketodieet waarbij het resultaat wordt getoond in mmol/L zoals op de afbeelding te zien is. De uitslagen van de test kunnen uitgewisseld worden met behulp van Bluetooth. Om de resultaten te bekijken kun je gebruik maken van de bijbehorende Smartlog app die je in de Google Play store of Apple App store kunt vinden.

Het startpakket bevat:

 • CareSens Dual ketonen- en glucosemeter
 • 10 CareSens PRO glucosestrips
 • 1 prikpen + 10 lancetten
 • Draagtasje

De ketonen teststrips dien je wel apart te kopen aangezien deze geen deel uitmaken van het startpakket. Voor een bedrag van 15,90 heb je 10 individueel verpakte ketonen teststrips.

Bestellen kan op Bol.com

precision exceed

Freestyle Precision Xceed

De Freestyle Precision Xceed bloedglucosemeter van Abbot kan zowel bloedglucose als bloedketonen meten. De meter is voorzien van het TNO-keurmerk, is compact en heeft een licht gewicht. Voor het meten van ketonen zijn de Precision Xtra Ketonen teststrips nodig1. De meter zelf heeft ruimte voor de opslag van 450 testresultaten. Hoewel de Freestyle Precision teststrips bij meerdere verkooppunten verkrijgbaar zijn geldt dit niet voor de meter zelf. Het lijkt erop dat deze meter (tijdelijk) niet meer verkocht wordt.

Welke moet je kiezen?

Er zijn vele soorten glucosemeters die op allerlei punten van elkaar verschillen2. Niet alleen het merk en prijs is anders maar ook de grootte van de meter, de benodigde hoeveelheid bloed, meetsnelheid en nog veel meer factoren. Als je de glucosemeter wilt gebruiken voor het ketogeen dieet dan is het vereist dat ook ketonen gemeten kunnen worden. Anders kun je niet testen op ketonen. Verder kun je de meeste meters inmiddels uitlezen op een computer om een overzicht te krijgen van de metingen. Een bloedglucosemeter van een gerenommeerd farmaceutisch bedrijf heeft de voorkeur zodat je weet dat de resultaten correct zijn. Bekende fabrikanten zijn Bayer, Accu Chek, Contour en Abbot.

Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid

ce-markeringDe bloedglucosemeters die je in Nederland kunt kopen moeten voldoen aan de Europese richtlijnen van medische hulpmiddelen. Deze richtlijnen zijn nodig om de veiligheid van de meter te waarborgen zodat je op het resultaat van de meting kunt vertrouwen. De glucosemeters die aan deze essentiële veiligheids- en gezondheidseisen voldoen kun je herkennen aan de markering op het product3. Met deze markering, dat de herkennen is aan het CE-logo, kan de glucosemeter overal in de EU vrij verhandeld worden4.

TÜV Rheinland

tuvAls je er zeker van wilt zijn dat een bloedglucose- en ketonenmeter aan alle eisen voldoet dan is het slim om naar het TÜV Rheinland logo te kijken. Dit is het toonaangevende instituut voor het testen van bloedglucosemeters. Voordat de CE-markering ingevoerd werd was het TNO logo het bewijs dat het een goed werkend product was. Nadat deze keuringsinstantie werd overgenomen door TÜV Rheinland heeft dit bedrijf het keuren overgenomen5.

Tegenwoordig is TÜV Rheinland dus het keurmerk voor de glucosemeters. Met het logo van het keurmerk op de verpakking of het product vermeld weet je zeker dat het product aan de relevante en actuele normen voldoet zoals ISO 15197 voor bloedglucosemeters. De keuring door TÜV Rheinland is strenger dan bij een normale CE-markering. Bij TÜV Rheinland is een maximale afwijking van 15% mogelijk waar dit bij de CE-markering 20% is6.

De test uitvoeren

ketose metenDe exacte manier om het bloed te testen verschilt per glucosemeter. In de gebruikshandleiding van de meter wordt normaal gesproken het stappenplan weergeven. Voor het afnemen van een druppel bloed heb je een prikpen nodig. Om daadwerkelijk te kunnen prikken hebben je bijbehorende naalden nodig, welke lancetten genoemd worden. Verder heb je voor een test de ketonenmeter nodig en de bijbehorende teststrips. De algemene werkwijze is als volgt:

 1. Doe de naald in de prikpen
 2. Stop de teststrip in de glucosmeter
 3. Was je handen met warm water en zeep
 4. Prik met de prikpen aan de zijkant van een vingertop
 5. Stuw het bloed naar de vingertop totdat er een druppel komt
 6. Plaats de druppel bloed op het testgebied van de strip
 7. Wacht tot het resultaat op het display getoond wordt

De uitslag

Na de test is op het display het ketonengehalte in het bloed af te lezen. Bij een gecombineerde glucosemeter is het mogelijk dat ook het glucoseniveau getoond wordt.

Wanneer in ketose?

De aanwezigheid van ketonen begint bij de meeste mensen als er minder dan 50 gram koolhydraten per dag gegeten worden. Na een aantal dagen weinig koolhydraten komt het ketonengehalte in het bloed op een meetbare hoeveelheid van 0.5 millimolar. Dit is ruim tien keer zoveel als iemand die nog wel veel koolhydraten eet. Vanaf een ketonengehalte van 0.1 millimolar is dit te meten met een bloedglucose- en ketonenmeter. Vanaf een ketonengehalte van 0.5 millimolar wordt er gesproken over ketose. Zo kan de meter exact aangeven of er sprake is van ketose als het ketonengehalte dit niveau heeft bereikt.

Ketozone

Waar op letten?

Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk om goed met de glucosemeter om te gaan. Als je dit niet doet dan is er de kans dat de metingen onbetrouwbaar worden. Daarom wordt het meestal aangeraden om de glucosemeter te testen met controlevloeistof. Verder is het belangrijk dat de strips in de originele verpakking bewaard worden en dat je de houdbaarheidsdatum van de strips controleert voordat je deze gebruikt. Op dit moment is het niet alleen de CareSens dual meter geschikt voor het ketodieet maar wel de enige meter die goed verkrijgbaar is.

Bestellen kan op Bol.com

Bloedglucose- en ketonenmeter: ketose meten via het bloed
3.7 (73.33%) 3 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…