Home Artikelen De ketogriep of keto flu: wat is het?

De ketogriep of keto flu: wat is het?

2 minuten lezen
0

De overgang van je normale eetpatroon naar het ketogeen dieet kan bij sommigen zorgen voor symptomen. Deze symptomen treden meestal alleen in het begin op, in de eerste week van het dieet. De naam voor de symptomen die in het begin optreden wordt ook wel de ketogriep genoemd, of keto flu in het Engels. Je kunt je dan wat minder energiek dan normaal voelen, misselijk zijn, spijsverteringsproblemen hebben of slechte prestaties leveren in de sportschool. Als je overstapt van een eetpatroon met enorm veel koolhydraten naar het ketogeen dieet is de overgang het moeilijkst. Gelukkig duurt de ketogriep meestal maar een paar dagen tot een week bij de meeste mensen. Terwijl de één helemaal niet te maken krijgt met de ketogriep krijgt de ander te maken met hevige symptomen. De basis symptomen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Hersenmist
  • Slaploosheid
  • Spijsverteringsproblemen
  • Vermoeidheid

Vermoeidheid

Het overkomt bijna iedereen die begint met een ketose dieet: vermoeidheid. Het is één van de bekende bijwerkingen van de overstap naar vetten voor energie. Je voelt je zwak, hebt weinig energie en voel je te vermoeid om iets te doen. Het is jammer genoeg onderdeel van het schrappen van koolhydraten. Je lichaam is dit niet gewend en heeft moeite om je van energie te voorzien. Vermoeidheid is niet leuk, maar een natuurlijk onderdeel van ketose. Om de bijwerkingen te verminderen is het verstandig om niet te snel over te stappen naar een ketose dieet. Dit geldt vooral voor personen die normaal gesproken veel koolhydraten eten. Door geleidelijk naar een koolhydraatarm dieet toe te werken en stapsgewijs de koolhydraten te verminderen worden de bijwerkingen minder.

Spijsverteringsproblemen

Tijdens het ketogeen dieet maak je een aanpassing in je eetpatroon dat een effect heeft op de manier hoe het lichaam werkt. Er is een grote verandering in het begin van het dieet als je overschakelt van het normale eetpatroon naar koolhydraatarme voeding. Spijsverteringsproblemen, een verminderde stoelgang en diarree komen geregeld voor in het begin. Dit zijn logische bijwerkingen die optreden als je opeens veel aan je eetpatroon verandert. Na de beginperiode nemen deze bijwerkingen af. Als dit niet gebeurt dan kan het mogelijk aan een bepaald voedingsmiddel liggen dat je bent gaan eten. Zorg er verder voor dat je voldoende groene groenten blijft eten voor de vezels.

Slapeloosheid

Gebruikers van het ketogeen dieet ervaren de meeste symptomen in het begin van het dieet. Een mogelijk symptoom die op elk moment maar vooral in het begin kan optreden is slapeloosheid en slecht slapen. De meeste mensen die er last van hebben krijgen er mee te maken als het aantal koolhydraten per dag drastisch verlaagd wordt. Dit is een kenmerk van de beginfase van het ketogeen dieet. Vaak in de nacht wakker worden en niet kunnen inslapen zijn klachten waar je mee te maken kunt krijgen. Als deze klachten in het begin van het dieet ontstaan dan nemen de klachten na verloop van tijd af maar kunnen ook binnen een week stoppen.

Het is tijdelijk

Iedereen die het ketogeen dieet een keer geprobeerd heeft weet dat het niet makkelijk is in het begin. Je lichaam is gewend aan koolhydraten en mist opeens glucose om als energie te gebruiken. In deze fase kunnen bijwerkingen optreden die het logische gevolg hiervan zijn. Zodra je lichaam begint te wennen aan de nieuwe situatie en je maatregelen treft om het tegen te gaan nemen de bijwerkingen af en kan je lichaam de vetten en ketonen steeds efficiënter gebruiken. Op deze pagina lees je hoe je de bijwerkingen kunt verminderen.

De ketogriep of keto flu: wat is het?
2.8 (56%) 10 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Elektrolyten: op peil houden tijdens ketose en het ketogeen dieet

Wanneer je het ketogeen dieet volgt dan verandert er iets in je lichaam. Je lichaam produc…