Home Artikelen Wat doet het ketogeen dieet voor HDL cholesterol en triglyceriden?

Wat doet het ketogeen dieet voor HDL cholesterol en triglyceriden?

2 minuten lezen
3

High density lipoproteïnen, vaak afgekort tot HDL, staat bij iedereen bekend als het goede cholesterol1. Het is eigenlijk geen cholesterol zoals veel mensen denken maar lipoproteïnen die betrokken zijn het vervoer van cholesterol in het lichaam. LDL zorgt voor het transport naar de lever en de rest van het lichaam en HDL brengt het overtollige cholesterol uit de cellen naar de lever. Het is algemeen bekend2 dat HDL goed is en dat een hoger niveau HDL het risico op hart- en vaatziekten verlaagd. Eén van de beste manieren om het HDL niveau te verhogen is door meer vet te eten. Het komt goed uit dat het ketogeen dieet dit juist als kenmerk heeft. Op deze manier is het ketogeen dieet geschikt om het HDL niveau te verhogen. In dit onderzoek3 is het effect van het ketogeen dieet op het HDL niveau goed te zien. Het ketogeen dieet kan voor een aanzienlijke toename van het HDL zorgen.

Triglyceridenniveau daalt

Triglyceriden zijn vetcellen in de bloedbaan en worden gebruikt voor een aantal essentiële processen in het lichaam De vetten worden gezien als een factor4 voor hart-en vaatziekten. De belangrijkste reden voor een verhoogd niveau triglyceriden is niet het eten van veel vetten maar koolhydraten. Vooral simpele suikers hebben een negatief effect hierop. Als mensen met een ketogeen dieet beginnen, waarin koolhydraten vermeden worden, dan is er vaak een sterke daling in het triglyceridengehalte in het bloed te zien. Het triglyceridengehalte in het bloed is een belangrijke indicatie voor gezondheidsproblemen. Een hoog gehalte wordt gelinkt aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. In dit onderzoek5 komt naar voren dat het ketogeen dieet effectiever is in het verlagen van het triglyceridengehalte dan een dieet met weinig vet en veel koolhydraten. Het ketogeen dieet zorgt hiernaast voor meer gewichtsverlies, een lager bloedsuikergehalte en het verlaagt de ratio van triglyceriden en HDL.


Bron: Sharman MJ, et al.

De ratio

Bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten wordt er ook gekeken naar de ratio van triglyceriden en HDL. De verhouding tussen deze twee is een indicatie van een risico hierop. Hoe hoger deze ratio, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten. Door het triglyceridengehalte te verlagen en het HDL te verhogen verbetert de ratio.

LDL

Low density lipoproteïnen, vaak afgekort tot LDL, wordt vaak het slechte cholesterol genoemd. Het is eigenlijk geen cholesterol zoals veel mensen denken maar lipoproteïnen die betrokken zijn het vervoer van cholesterol in het lichaam. LDL zorgt voor het transport naar de lever en de rest van het lichaam en HDL brengt het overtollige cholesterol uit de cellen naar de lever. Het is een bekend feit dat mensen met een hoog LDL een grotere kans op hartaanvallen, hart- en vaatziekten en beroertes hebben. Een dieet met weinig koolhydraten kan het LDL niveau verlagen en hierdoor het risico op diverse aandoeningen verminderen.

Wat doet het ketogeen dieet voor HDL cholesterol en triglyceriden?
3.6 (72.73%) 22 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

3 Reacties

 1. Ineke

  5 september 2017 op 10:00

  Ik ben van plan om met het Keton dieet te beginnen, vanwege een hoog cholesterol gehalte en veel buikvet. Doch ik heb ook hypothyreoïdie en neem iedere morgen een tablet in. Kan ik met het dieet beginnen of moet ik hierdoor er van afzien?

  Reageer

  • Michael

   5 september 2017 op 11:33

   Met medicatie voor een trage schildklier is het verstandig om dit eerst met de behandelend arts te overleggen. Deze kan vertellen of de combinatie mogelijk is.

   Reageer

 2. Heidi

  20 september 2017 op 14:40

  Wat een mooie informatieve site.
  Eet al bijna 3 jaar ketogeen maar kende deze site nog niet.

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…