Home Artikelen Ketodieet voor vegetariërs en veganisten: is het mogelijk?

Ketodieet voor vegetariërs en veganisten: is het mogelijk?

3 minuten lezen
0
avocado

Het ketogeen dieet is voor de één eenvoudig te volgen maar voor de ander is vooral het begin een zware opgave. Door de beperkte inname van koolhydraten zijn veel voedingsmiddelen niet meer beschikbaar om te eten. Mensen die al ervaring hebben met het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen zijn vegetariërs en veganisten. Kan deze ervaring helpen bij het ketodieet of wordt het dieet nog moeilijker door de beperkte keuze?

Ketodieet voor vegetariërs

Als vegetariër eet je geen producten van gedode dieren en dat betekent al meteen dat je twee belangrijke voedingsgroepen uit het ketodieet niet kunt eten: vis en vlees. Deze twee voedingsgroepen spelen in het normale ketodieet een belangrijke rol. Aangezien je dit niet kunt eten als vegetarier blijft er minder keuze over. Als je nog wel gevogelte eet dan is dit een vervanging maar als je dit ook niet doet dan wordt de keuze aardig klein. Besef dit goed voor je aan het ketodieet begint.

Het vermijden van vlees en vis betekent dat je nog meer gebruik moet maken van de opties die overblijven. Dit betekent veel groenten, eieren en zuivelproducten. Bij de groenten geldt hiernaast dat je niet zomaar alle groenten kunt eten. Alleen de groenten met weinig koolhydraten passen binnen het dieet. Als je een vegetariër met een hekel aan groenten bent dan krijg je het moeilijk. De groenten zijn belangrijk om je maag te vullen en het leveren van de benodigde vezels.

Pas op met verpakte vegetarische varianten van voedingsmiddelen. Deze producten kunnen een lekker vegetarisch alternatief zijn maar vaak bevatten deze meer koolhydraten dan je denkt.

Eiwitten

Eiwitten zijn voor iedereen belangrijk, voor vegetariërs misschien nog wat meer dan voor mensen die alles eten. De eiwitaanbeveling voor vegetariërs is daardoor hoger dan voor mensen die vlees eten1. De eiwitbronnen die passen binnen het ketogeen dieet voor vegetariërs zijn de volgende:

 • eieren
 • kaas (hüttenkäse en meer)
 • melk
 • pindakaas
 • noten en zaden
 • natto
 • wheypoeder
 • tofoe
 • zuivel (vol)

Vetten

Vlees en vis zijn goede bronnen voor vetten maar als vegetariër zijn deze uit den boze. Voor vegetariërs zijn dit de bronnen die wel gegeten kunnen worden:

 • mayonaise
 • noten en zaden
 • oliën (MCT, olijfolie en meer)
 • olijven
 • avocado
 • kokosroom
 • slagroom
 • kaas (roomkaas en meer)
 • zuivel (vol)

Mogelijke problemen

Als vegetariër is het moeilijk om aan het dagelijkse aantal calorieën te komen zodat je voldoende eet. Te veel eten tijdens het ketogeen dieet is niet gewenst maar te weinig ook niet. Om toch voldoende binnen te krijgen is het nodig om voldoende oliën te gebruiken. Deze bestaan volledig uit vet en kunnen eenvoudig aan eten toegevoegd worden.

Als vegetariër is het hiernaast moeilijker om de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten te vinden. In tegenstelling tot de personen die vlees en vis eten krijg je waarschijnlijk meer koolhydraten binnen door de eigenschappen van de voedingsmiddelen die je wel kunt eten.

Net als iedereen is het ook voor vegetariërs belangrijk om alle essentiële stoffen binnen te krijgen. Er zijn vitamines en mineralen die alleen in dierlijke producten voorkomen. Om tekorten te voorkomen is het verstandig om supplementen te nemen voor aanvulling van deze stoffen.

Ketodieet voor veganisten

Voor veganisten blijven er nog minder opties over. De voedingsmiddelen die je als veganist nog wel kunt eten passen voor het grootste deel niet binnen de lijnen van het ketodieet. Mocht je het toch willen proberen dan kom je er al snel achter dat de voeding enorm eentonig wordt. Voor veganisten blijven de oliën, noten en zaden, avocado en kokosproducten over voor de vetten. Het wordt al moeilijker om aan voldoende eiwitten te komen.

Ketodieet voor vegetariërs en veganisten: is het mogelijk?
3.7 (73.33%) 3 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is het verschil tussen het koolhydraatarme en het ketodieet?

Het ketogeen dieet: is dat nu hetzelfde als het koolhydraatarme dieet? Het antwoord is nee…