Home Keto calculator

Keto calculator

Het ketogeen dieet is anders dan veel “normale” diëten. Je eet meer vetten maar in calorieën eet je niet veel minder dan normaal. Maar hoeveel is dat precies? Hoeveel vetten moet je eten en hoe zit het met de eiwitten en koolhydraten? Hoeveel je mag eten tijdens het ketogeen dieet kun je berekenen met de handige Ketobuddy calculator. Deze calculator geeft je een goed beeld van de ideale balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten voor het ketogeen dieet. Op deze pagina vind je de Nederlandse versie van de bekende Ketobuddy calculator. Bereken eenvoudig wat je macro’s zijn voor het ketogeen dieet.

Vul je gegevens in

Units

Geslacht

Leeftijdjaar

Gewichtstones lbs

Lengtefeet inches

Activiteitsniveau

Vetpercentage%

Netto koolhydratengram (20 tot 30 gram wordt aanbevolen)

Resultaten

Dit is de hoeveelheid vetten, koolhydraten en eiwitten die je per dag kunt eten. De berekening houdt rekening met de bovenstaande gegevens. Geef aan wat je doel is en je weet direct hoeveel je per dag kunt eten.

Onderhoud

Onderhoud is het niveau waarop je gewicht stabiel blijft. BMR is de afkorting voor de ruststofwisseling, het aantal calorieen dat je lichaam nodig heeft voor de basisfuncties. Dit wordt vermeerderd met de calorieen die je extra verbruikt door beweging en eten.

Je BMR is:1536kcal
Calorie�n te eten:2027kcal
De vetinname:184gram
Netto koolhydratenEiwittenVet
25gram69gram184gram
100kcal275kcal1653kcal
5%14%81%

Doel

Hieronder zie je een aantal mogelijkheden om af te vallen. Voor de beste resultaten wordt een tekort van 10 tot 20 procent aanbevolen.

Klein calorietekort (11%)

Calorie�n te eten:1804kcal
De vetinname:159gram
KoolhydratenEiwittenVet
25gram69gram159gram
100kcal275kcal1430kcal
6%15%79%

Gemiddeld calorietekort (22%)

Calorie�n te eten:1581kcal
De vetinname:134gram
KoolhydratenEiwittenVet
25gram69gram134gram
100kcal275kcal1207kcal
6%17%77%

Groot calorietekort (33%)

Calorie�n te eten:1358kcal
De vetinname:109gram
KoolhydratenEiwittenVet
25gram69gram109gram
100kcal275kcal984kcal
7%20%73%

De resultaten van de berekening verschillen per persoon. Er wordt rekening gehouden met je leeftijd, je calorieverbruik en hoeveel gram koolhydraten je wilt eten.

Hoeveel koolhydraten per dag?

Als je nog geen ervaring hebt met het ketogeen dieet dan wordt 20 tot 30 gram netto koolhydraten per dag aanbevolen. Met dit aantal koolhydraten per dag is het mogelijk om in ketose te raken. Dit aantal netto koolhydraten per dag wordt ook gebruikt in de meeste onderzoeken naar het ketogeen dieet. De berekening gaat uit van het netto aantal gram koolhydraten, niet het aantal koolhydraten uit voeding. Het netto aantal gram koolhydraten minus de vezels. Zo is 50 gram koolhydraten uit voeding ongeveer gelijk aan 25 tot 30 gram netto koolhydraten.

Onderhoudsniveau

Het onderhoudsniveau is gelijk aan je ruststofwisseling plus de energie die je verbruikt door activiteit en eten. De ruststofwisseling is de energie die je lichaam in rust nodig heeft en wordt ook wel BMR genoemd, de afkorting voor Basal Metabolic Rate. Natuurlijk is je lichaam nooit de gehele dag in rust en daardoor wordt het aantal calorieën verhoogd om tot het onderhoudsniveau te komen. De energie die je verbruikt door beweging is verdeeld in vijf categorieën, op basis van het boek van Lyle McDonald.

 • Inactief: zittend werk met weinig tot geen sporten (journalist, receptionist)
 • Licht actief: baan met lichte beweging en 1 tot 3 keer licht sporten per week (wandelen en fietsen – verpleegster, docent)
 • Gemiddeld actief: actief werk en 3 tot 5 keer sporten per week (cardio en krachttraining – kok, fabrieksmedewerker)
 • Erg actief: zwaar fysiek werk en vaker dan 5 keer sporten per week (intensieve cardio- en krachttraining – stratenmaker, bouwvakker)
 • Extreem actief: professioneel sporten met dagelijkse hoge intensiteit trainingen (professionele sporters)

Als aanvulling op de fysieke activiteit verbruikt het lichaam ook meer calorieën door het verteren van voedsel. Eiwitten en koolhydraten verbruiken de meeste energie terwijl vetten minder energie verbruiken tijdens de vertering.

Onderhoud resultaten

Na het invullen van de gegevens worden de resultaten automatisch weergegeven. Dit zijn het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten die ideaal voor je zijn tijdens het ketodieet. Deze berekening is een indicatie van wat je nodig hebt als je in gewicht gelijk wilt blijven. Dit betekenen de resultaten.

BMR: dit is je ruststofwisseling.
Calorieën te eten: het aantal calorieën dat je per dag mag eten.
De vetinname: het aantal vetten dat je per dag mag eten (in gram).

Naast de basisinformatie die je wilt weten zie je eronder ook wat de verhoudingen zijn tussen de macronutriënten en ook hoeveel gram eiwitten en koolhydraten je mag eten.

Doel resultaten

Standaard staat bij het doel Afvallen ingesteld. Als afvallen met het ketodieet je doel is dan hoef je verder niets te doen. Bij de berekening wordt uitgegaan van het calorietekort. Hoe groter het calorietekort, hoe sneller je gewicht verliest maar hoe moeilijker het is om het dieet te volgen. Er worden drie situaties getoond afhankelijk van het calorietekort naar keuze. Bij elk van deze situaties wordt uitgebeeld hoeveel je mag eten. Voor de meeste gebruikers die willen afvallen met het ketodieet is een calorietekort van 10 tot 20 procent de beste optie.

Keto calculator
4.8 (95%) 12 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

20 Reacties

 1. Ilonka

  30 augustus 2017 op 19:49

  Ik doe op het moment mee met het kha dieet, maar ik weet niet of ik het goed doe.

  Reageer

  • Michael

   31 augustus 2017 op 09:08

   De keto calculator op deze pagina is voor het ketogeen dieet bedoeld, één van de populaire koolhydraatarme diëten. Door je gegevens in te vullen weet je exact hoeveel je mag eten tijdens dit dieet.

   Reageer

 2. Ilonka Fleerackers

  31 augustus 2017 op 22:40

  Dank je, maar het blijkt dat ik nog ruim 800 calorieen zou mogen nemen. Dus vandaar mijn vraag wat doe ik fout.

  Reageer

  • Michael

   1 september 2017 op 09:31

   Dat is moeilijk te zeggen zonder verdere informatie. Wat is je doel en hoe gaat het tot nu toe?

   Reageer

 3. Hj celik

  1 september 2017 op 09:11

  Vraagje ik wil graag geholpen worden met invullen van de koolydraatarm

  Reageer

 4. Loes

  5 september 2017 op 00:54

  Hoe precies moet je zijn met de waardes. Volgens de middelste tabel moet/kan ik 1598 calorieën eten, 65 eiwitten en 135 vetten en maximum 30 koolhydraten. Kom er in fitatu niet uit. Kom ik aan mijn eiwitten, zit ik te laag in vetten. Kloppen mijn vetten, zit ik te hoog in eiwitten. Ik wordt gek van het gepuzzel. En ik ben erg zwaar. Waarom dan zoveel vet?

  Reageer

  • Michael

   5 september 2017 op 06:00

   Bij het samenstellen van je eetschema gaat het voornamelijk om de hoeveelheid koolhydraten. De vetten zo hoog mogelijk, eiwitten gematigd. Het hoeft niet precies te zijn. De berekening is een indicatie wat het aantal calorieën dat je dagelijkse verbruikt en hoe je dit kunt verdelen in eiwitten, vetten en koolhydraten. Het lichaam heeft echter dagelijks een ander calorieverbruik dus als het niet helemaal uitkomt dan is het geen probleem.

   Reageer

 5. Loes

  5 september 2017 op 10:57

  Oké, Dank je wel. Hier kan ik wat mee

  Reageer

 6. Joke

  6 september 2017 op 11:53

  Hoe bepaal je het vetpercentage

  Reageer

  • Michael

   6 september 2017 op 12:22

   Dit is een verbeterpunt in de uitleg van de calculator. Een begeleidende tekst met foto’s volgt nog. We kunnen namelijk niet zomaar foto’s van anderen op deze pagina plaatsen. Het vetpercentage kun je meten met een huidplooimeter. Aangezien niemand dit standaard in huis heeft is dit wat lastiger te bepalen. Aan de hand van foto’s van anderen kun je echter een goede inschatting maken van je vetpercentage. Voorlopig kan deze pagina op Builtlean daarbij helpen.

   Reageer

  • Ria

   16 september 2017 op 11:20

   Dat is ook mijn vraag

   Reageer

 7. Lisa

  7 september 2017 op 19:12

  Ik vind het moeilijk ben zelf meter 1.58 40 en weeg nu 81

  Wat zou voor mij het beste zijn.
  Ik het zitten werk dus veel beweging heb ik niet

  Reageer

 8. Cisca Hayes

  10 september 2017 op 10:06

  Ik ben zoekende, ingevuld maar snap er niet veel van!! Weet wel van kh hoeveel maar snap niets van hoeveelheid vetten? Welke moet ik aanhouden? Je heb klein, gemiddeld en groot calorieën lijsten!! Help aub. Of kijk ik nu alleen eerst maar naar kh.? Alvast bedankt

  Reageer

  • Michael

   11 september 2017 op 02:02

   Bij het ketodieet eet je veel meer vetten dan wat iedereen gewend is. Daarom is de hoeveelheid vetten veel groter dan de hoeveelheid koolhydraten. Als je de gegevens hebt ingevuld dan kun je kiezen uit Afvallen, Aankomen of Aangepast. Als je bijvoorbeeld Afvallen kiest dan kun je uit drie scenario’s kiezen die met percentages aangegeven worden. Hoe groter het percentage, hoe sneller het afvallen gaat maar hoe moeilijker het is om vol te houden. Tenminste, zo ervaren velen dit. Voor een beginner is het verstandig om voor het bovenste scenario te kiezen met het kleinste percentage.

   Reageer

 9. Brigitte de Groot- Ridderhof

  13 september 2017 op 22:47

  Met de Fitatu ap kom ik wel aan mijn kh maar kom ik niet aan mijn vetten en eiwitten en zit wel weer boven de kcal wat doe ik fout?

  Reageer

 10. Kettelarij

  18 september 2017 op 10:23

  Ik eet geen vlees, vis en kaas. Hoe zou ik dan een week planning kunnen maken en welke producten zou ik kunnen gebruiken om dit tekort aan te vullen?

  Reageer

  • Michael

   19 september 2017 op 11:00

   Zonder vis en vlees is het keto dieet wat moeilijker te volgen, maar het is te doen. Vooral eieren zijn handig om dan optimaal te gebruiken in je eetschema. Denk hiernaast aan plantaardige oliën, mayonaise, tofu en uiteraard veel groenten. In eerste instantie kun je een lijst maken met alle producten die je wel mag/kunt eten. Vervolgens kun je op basis van deze producten maaltijden bedenken of opzoeken en deze verdelen over de dag.

   Reageer

 11. loes karsten

  19 september 2017 op 11:27

  Hoi, Michael.
  Ik denk erover om naast het ketodieet aan intermitted fasting te beginnen. Kan dat?

  Reageer

  • Michael

   21 september 2017 op 14:43

   Intermittent Fasting kan gecombineerd worden met het ketogeen dieet, dit werkt juist goed samen. Zo zorgt het ketogeen dieet voor minder eetlust waardoor je gewend raakt om langere perioden niet te hoeven eten. Eigenlijk kun je het ketodieet zien als een manier om te vasten. Je geeft het lichaam geen glucose door geen koolhydraten te eten, met als gevolg dat er ketonen worden aangemaakt. Door vasten te combineren met het ketodieet kun je nog sneller in ketose raken.

   Reageer

   • Loes

    22 september 2017 op 22:03

    Weer veel dank voor dit antwoord.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *