Home Afvallen Jojo-effect bij het ketodieet?

Jojo-effect bij het ketodieet?

5 minuten lezen
0
jojo-effect

Het jojo-effect; is dit ook van toepassing op het ketodieet? Hoewel het ketodieet iedere week de headlines bereikt wordt het succes van een dieetsoort niet bepaald door de naamsbekendheid. Zo is het ketodieet door populaire vloggers en bloggers als succesvol bestempeld maar voor de medische gemeenschap is dit pas het geval als er geen of weinig sprake is van het jojo-effect. Dit is het geval wanneer je na het volgen van een dieet weer aankomt in gewicht (op en neer als een jojo).

Hoewel dit effect veel voorkomt bij crashdiëten kan het bij ieder dieet voorkomen. De valkuil van het jojo-effect gaat verder dan alleen het dieet; het heeft met veel meer factoren te maken. Deze factoren zorgen er samen voor dat het de meeste mensen die een dieet volgen niet lukt om het ideale gewicht te behouden. Het kan aan het dieet liggen maar ook aan de wilskracht, discipline en het lichaam zelf.

Wat is het jojo-effect?

Het jojo-effect is een fenomeen dat veel mensen die tegen overgewicht gevochten hebben bekend voorkomt. Het is het cyclische proces van afwisselend gewicht verliezen en weer aankomen en afvallen. Je begint bijvoorbeeld met een dieet, verliest binnen een maand 10 kilo lichaamsgewicht, waarna je weer overgaat op je normale eetpatroon. Terwijl je na een maand afzien uiterst blij bent met je nieuwe uiterlijk is dit jammer genoeg maar van korte duur. Beetje bij beetje komt het gewicht weer terug en uiteindelijk ben je na een half jaar zelfs een kilo zwaarder dan toen je het dieet begon. Dit is het jojo-effect waar veel mensen mee te maken krijgen.

Dit fenomeen is niet bevorderlijk voor zowel de lichamelijke gezondheid als de mentale toestand. Het is slecht voor de motivatie, het vertrouwen in succes en tenslotte schiet je er niets mee op. Door het jojo-effect wordt er wel gezegd dat afvallen niet het probleem is, maar de kilo’s eraf houden wel. Het blijkt namelijk dat veel mensen in staat zijn om af te vallen, maar slechts een klein percentage kan het behaalde resultaat behouden.

up down cirkel

Hoe het jojo-effect werkt

Als je je afvraagt waar deze ups en downs vandaan komen dan is het antwoord niet eenvoudig uit te leggen. Er spelen veel factoren mee waarbij de overlevingsmechanismen van je lichaam één van de boosdoeners is. Het is algemeen bekend dat de vetcellen in je lichaam stress krijgen als je afvalt. Om deze stress tegen te gaan doen de cellen er alles aan om vet op te nemen. Het lichaam heeft zo verschillende mechanismen om een bepaald lichaamsgewicht te behouden. Deze mechanismes zijn ontwikkeld door onze voorouders, die afwisselend toegang hadden tot voedsel en geregeld uitgehongerd waren.

Het jojo-effect vindt vaak plaats wanneer mensen na het beëindigen van een dieet terugkeren naar de oude eetgewoonten en de dagelijkse calorieën snel weer verhogen. Het is een veelgemaakte fout omdat ze denken dat ze weer meer kunnen eten als een bepaald gewicht bereikt is. Helaas is dit ver van de waarheid. Wanneer het aantal calorieën na een dieet weer verhoogd wordt is het jojo-effect bijna onvermijdelijk. Zo is het mogelijk dat veel mensen in een cirkel belanden en steeds het jojo-effect meemaken.

Andere factoren

Wanneer je een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliest dan vertraagt je stofwisseling1. Het gevolg is dat je gedurende de dag minder calorieën verbruikt dan toen je het dieet begon. Als je vervolgens na het dieet weer overgaat naar je oude en vertrouwde eetpatroon dan is het overschot dat je binnenkrijgt groter en kom je weer makkelijker aan in gewicht. Dit komt niet alleen voor bij een crashdieet maar bij elk dieet.

Verder spelen ook de hormonen in je lichaam een rol bij het jojo-effect en dan met name de hormonen die de honger controleren. Naast de fysiologische factoren zijn er psychologische factoren maar ook de omgeving speelt een rol. Al met al is het jojo-effect een lastig onderwerp waar eigenlijk geen algemeen antwoord op te geven is; het verschilt per persoon hoe het jojo-effect werkt en waarom dit gebeurt.

keto 2018

Hoe zit het met het ketodieet

Het ketodieet biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere diëten als het aankomt op het jojo-effect. Dit zorgt ervoor dat het jojo-effect veel minder vaak voorkomt dan bij een ander dieet:

Geen crashdieet

Het ketodieet is geen crashdieet met weinig calorieën. Bij het ketogeen dieet wordt er uitgegaan van een normaal aantal calorieën zodat er geen ingrijpend tekort aan calorieën is. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom het jojo-effect zich voordoet. Als je uitgaat van de keto berekening dan is het tekort niet te groot en val je geleidelijk af, zoals het hoort.

Hormonen

Vetverlies met behulp van een normaal of crashdieet heeft vaak de neiging de circulatieniveaus van eetlusthormonen te verhogen waardoor je meer honger hebt en meer eet dan gewenst2. De onbedwingbare trek naar eten is waarom het veel mensen niet lukt om een dieet vol te houden. In dit opzicht is het ketogeen dieet een betere keuze omdat het de drastische schommelingen in eetlusthormonen verzwakt. Hierdoor is bijvoorbeeld de sterke drang naar eten niet aanwezig bij het ketogeen dieet3. Gecombineerd met het verzadigde gevoel van de vetten en eiwitten zorgt dit ervoor dat je minder eetlust hebt.

Stofwisseling

In vergelijking met een vetarm dieet zorgt het ketogeen dieet voor de kleinste daling in het energieverbruik4. Dit betekent dat je lichaam bij het ketodieet meer energie blijft verbruiken dan bij een dieet met weinig vet. Het resultaat hiervan is dat het jojo-effect minder snel van toepassing is.

Het jojo-effect voorkomen

Of je nu het ketodieet gaat volgen of een ander dieet; de oplossing om het jojo-effect tegen te gaan is het veranderen van je eetpatroon. Het ketodieet biedt veel voordelen om de ups en downs te voorkomen maar als je weer terug gaat naar je oude eetpatroon dan ontkom je niet aan het beruchte jojo-effect. Als het je lukt om op een bepaalde manier gewicht te verliezen waarom zou je er dan mee stoppen als je je ideale gewicht bereikt hebt?

Dat is waarom er ook wel over het ketodieet wordt gesproken als een levensstijl. Om het jojo-effect te voorkomen kiezen veel mensen ervoor om niet terug te gaan naar de oude gewoonten en koolhydraatarm te blijven eten. Het aannemen van een vast voedingspatroon waarbij je niet meer aankomt maakt het verschil. Benieuwd naar wat je kunt eten tijdens het ketodieet? In dit artikel lees je wat er gegeten mag worden.

Jojo-effect bij het ketodieet?
3.2 (64%) 5 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…