Home Ketogeen informatie Hoeveel kun je eten op het ketogeen dieet?

Hoeveel kun je eten op het ketogeen dieet?

2 minuten lezen
5

Het ketogeen dieet bestaat voor het grootste deel uit vetten, soms tot wel meer dan 80% van het totale aantal calorieën per dag. In de klassieke ketogene diëten werd een 4 tot 1 ratio aangehouden waarbij vetten vier keer zoveel werden gegeten als koolhydraten en eiwitten samen. Om een voorbeeld te geven: bij een dagelijkse calorie inname van 2250 calorieën bestaat dan 1800 calorieën uit vet. Dit staat gelijk aan 200 gram vet per dag. De rest van de calorieën, 450 in het voorbeeld, zijn dan afkomstig uit eiwitten en koolhydraten.

Update:
Inmiddels kun je berekenen hoeveel je kunt eten met de keto calculator.

Hoeveel kun je eten?

Het ketogeen dieet heeft het voordeel dat het de eetlust remt. Doordat je minder honger hebt eet je vrijwel automatisch minder dan normaal. Waar je bij een ander dieet vaak te maken krijgt met enorme honger is dit bij het ketogeen dieet veel minder (in het begin meer). Dit kun je in de onderstaande grafiek zien waarin de eetlust gemeten is, in vergelijking met een dieet met weinig vetten.
Eetlust

Minder calorieën

Het is bij het ketogeen dieet niet nodig om minder calorieën per dag te eten. Dit kan wel, als je dat wilt, om het afvallen te versnellen. Het is echter niet nodig om calorieën te minderen om in ketose te raken. Door de voordelen van ketose, zoals minder eetlust en een lager bloedsuikergehalte, is afvallen makkelijker. Het gewichtsverlies is bij een ketogeen dieet groter dan bij een dieet met veel koolhydraten. In onderstaand onderzoek wordt aangetoond dat het ketogeen dieet effectiever is dan een dieet met meer koolhydraten, bij hetzelfde aantal calorieën en eiwitten.
Gewichtsverlies

Caloriebehoefte

Iedereen heeft een behoefte aan een minimum aantal calorieën. Het lichaam heeft deze nodig om normaal te kunnen functioneren. De caloriebehoefte is afhankelijk van veel factoren zoals je leeftijd, gewicht, lengte en activiteitsfactor. De snelle methode voor het berekenen van de caloriebehoefte is als volgt:

Onderhoudsniveau = (lichaamsgewicht in kg / 0.45) * 15 calorieën

Afvallen = (lichaamsgewicht in kg / 0.45) * 12 calorieën

De bovenstaande berekening geeft aan hoeveel calorieën je lichaam per dag nodig heeft. Voor afvallen zijn minder calorieën vereist zodat er een calorietekort ontstaat. Iemand die 75 kg weegt heeft bijvoorbeeld dagelijks circa 2500 calorieën nodig. Voor afvallen heeft dezelfde persoon volgens de berekening 2000 calorieën per dag nodig. Dit levert een dagelijks tekort op van 500 calorieën.

Kleinere maaltijden

Vetten bevatten 9 calorieën per gram. Koolhydraten en eiwitten maar 4 calorieën per gram. Dit betekent dat maaltijden met veel vet doorgaans kleiner zijn dan maaltijden met eiwitten en koolhydraten. Doordat het aantal calorieën ook verminderd wordt bij het ketogeen dieet worden de maaltijden ook kleiner.

Grootte van de maaltijden

De grootte van de maaltijden worden bepaald door eerst de benodigde calorieën op een dag te berekenen. Aan de hand van de totale caloriebehoefte per dag en het aantal maaltijden wordt de grootte van een maaltijd bepaald. Het ketogeen dieet levert soms niet voldoende vitamines en mineralen. Daarom wordt het aangeraden om extra supplementen te nemen zolang je het ketogeen dieet volgt.

Hoeveel kun je eten op het ketogeen dieet?
4 (80.95%) 21 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Ketogeen informatie

5 Reacties

 1. Martha

  26 januari 2017 op 16:57

  Hallo ik weeg 83 kg ben 157 heb spierdystrofie dus kan niet meer sporten maar wil zo graag afvallen vraag me af hoe ik dit dieet kan volgen

  Reageer

 2. Kristof

  2 februari 2017 op 15:42

  Hallo Martha
  hoewel beweging aanbevolen is, is het geen noodzaak zolang je niet teveel eet. Ben zelf ook nog maar een tweetal weken bezig en de balans nog aan het zoeken wat maaltijd samenstelling betreft. Voel me wel goed, behalve wat wandelen heb ik nog niet gesport. Ik slaag er ook in om zonder hongergevoel maar 2 maaltijden te eten om +-12u en +- 18u .

  Reageer

 3. Bas

  9 februari 2017 op 16:22

  Is een ketogeen dieet geschikt voor iemand met een trage vetverbranding?

  Reageer

 4. marchareta

  3 mei 2017 op 07:43

  Hallo, ben een week of 4 bezig, last van duizeligheid, en diare, gehad, komt soms terug,ik moet afvallen in verband met een infectie, van de lever, door te lang en te veel medicijnen, de arts heeft nooit gezegd dat ik voor controle bloed moest komen prikken, heb ook een langzame schildklier en ben reumatoide, ben 66 jaar er moest iets gebeuren, ben wel beroerd van de lever,heb het roer drastish omgegooid, let erg op wat ik eet om mijn lever schoon te maken. Kwam ketodieet tegen op you tube, de dames en heren willen allen graag gehoord worden, dus pratenze elkaar veel na, met nutteloze verhalen, in amerika eet men anders dan bij ons, veel verpakt eten bijna klaar dus gefermiteerd, maar er zijn ookmensen die met sportchakes e d staan te zwaaien waardoor het beeld van een ketodieet veranderd,in nederland word zeer weinig gedaan opyou tube dus heb ik op internet moeten zoeken, vind dat er veel word afgerommeld met het dieet, zonde want het is best wel een uniek dieet en kan lanng worden volgehouden, ben zelf in het begin afgevallen, heb een keer brood gegeten, daarna toch weer diare kan dit komen doordat mijn lever niet goed werkt, de arts vond het heel goed dat ikwas afgevallen.gr mary

  Reageer

  • denilson

   6 januari 2018 op 20:38

   hey, het is niet mogelijk om via het internet te concluderen of je lever wel of niet goed werkt. Hiervoor zul je iemand met iemand in contact moeten komen die dit wel kunt. Wel kan ik zeggen dat je nu gelijk weet wat wel en niet goed werkt met je lichaam. Verder zal ik als ik jou was zoeken naar een goede website die je precies vertelt wat er nodig is tijdens een ketogeen dieet. Denk dan aan uw leeftijd + supplementen + alles wat nodig is om HEEL uw lichaam op te schonen en gezond te houden na dit proces. Persoonlijk ga ik voor bulletproof(punt)com want die hebben wat posters die goed overzicht geven over wat je wel en niet kunt eten en wanneer. Ook zijn alle artikelen ondersteunt door onderzoeken wat zekerheid geeft!

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…