Home Afvallen Hoeveel koolhydraten per dag tijdens het ketogeen dieet?

Hoeveel koolhydraten per dag tijdens het ketogeen dieet?

4 minuten lezen
0

Het verminderen van het aantal koolhydraten is één van de meest effectieve manieren om af te vallen. Het is niet zonder reden dat het Atkins dieet na dertig jaren nog steeds populair is maar ook het ketogeen dieet wordt al jaren met succes gevolgd. Eén van de voordelen van een koolhydraatarm dieet is dat je minder honger hebt. Onderzoeken hebben jaren geleden al aangetoond1 dat een koolhydraatarm dieet de eetlust kan verminderen. Voor mensen die niet goed tegen het hongergevoel kunnen is dit een groot pluspunt. Doordat de meeste gebruikers minder honger hebben wordt er “automatisch” minder gegeten. Calorieën tellen is hierdoor niet vereist, hoewel het niet verkeerd is om te doen.

Wat in de meeste gevallen werkt

Als het om afvallen gaat maar ook het verbeteren van de gezondheid dan is het niet altijd nodig om rigoureuze stappen te nemen. Een goed begin is het verwijderen van alle “slechte” koolhydraatbronnen uit je eetpatroon. Als je bijvoorbeeld iedere dag een fles cola drinkt dan kun je wel nagaan dat deze suikers niet goed voor je zijn. Hetzelfde geldt voor andere voedingsmiddelen met veel suiker. Door dit soort producten als eerst te verwijderen uit je eetpatroon ben je al goed op weg. Meestal is dit niet genoeg om in ketose te raken. Dit betekent dat je nog meer koolhydraten moet schrappen. Hieronder een overzicht van het aantal koolhydraten dat als normaal wordt gezien. Hoewel dit niet ondersteund wordt door onderzoeken geeft het je een goed beeld.

100 tot 150 gram per dag

OntbijtgranenDeze hoeveelheid koolhydraten per dag is voor de meeste mensen goed te doen. Het is niet veel, maar voldoende voor koolhydraten bij het ontbijt en het avondeten. Voor veel mensen in deze hoeveelheid geschikt om op gewicht te blijven als de rest van het eetpatroon in orde is. Het is mogelijk om af te vallen met deze hoeveelheid koolhydraten maar dan moet het vet, eiwitten of beide verminderd worden zodat er een calorietekort ontstaat.

Wat je kunt eten:

  • Alle soorten groenten
  • Meerdere stukken fruit per dag
  • 50 gram koolhydraten bij ontbijt, bijvoorbeeld Brinta
  • 50 gram koolhydraten bij avondeten, bijvoorbeeld rijst

50 tot 100 gram per dag

Deze hoeveelheid koolhydraten is geschikt voor mensen die weinig koolhydraten willen eten maar er toch wat nodig hebben om te sporten. Het grootste deel van de koolhydraten kan dan bijvoorbeeld voor de training gegeten worden. Zonder training is het natuurlijk ook mogelijk om deze hoeveelheid te eten. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om alleen tijdens het ontbijt koolhydraten te eten of alleen tijdens het avondeten.

Wat je kunt eten:

  • Vele soorten groenten
  • 2 stukken fruit per dag
  • 25 tot 50 gram koolhydraten bij ontbijt of avondeten

25 tot 50 gram per dag

GroentenMet deze hoeveelheid koolhydraten is het mogelijk om in ketose te raken. Het is een geschikte hoeveelheid voor mensen die willen afvallen, of van de andere voordelen van ketose willen profiteren. Met minder dan 50 gram koolhydraten per dag worden meer ketonen geproduceerd waardoor het lichaam in ketose raakt. Een koolhydraatarm dieet heeft altijd ruimte voor een klein aantal koolhydraten. Met 25 gram per dag komen de koolhydraten bijna alleen maar uit groenten en in kleine beetjes uit andere eiwitrijke producten.

Wat je kunt eten:

  • Groeten met weinig koolhydraten, vooral groene groenten
  • Weinig tot geen fruit per dag

Hoeveel koolhydraten nodig?

Een koolhydraatarm dieet is nooit hetzelfde, tenminste niet als je het goed doet. De hoeveelheid koolhydraten wat voor de één weinig is kan teveel zijn voor de ander. Hoeveel koolhydraten optimaal zijn hangt van verschillende factoren zoals het geslacht, de leeftijd, fysieke activiteit, lichaamstype maar ook van de persoonlijke voorkeur en gezondheid. Mensen die sporten en een fysieke baan hebben kunnen over het algemeen meer koolhydraten gebruiken dan mensen die niet werken en geen actief leven leiden. Vooral voor krachtsport en vergelijkbare sporten zijn koolhydraten nodig om het lichaam van energie te voorzien. De gezondheid is ook van belang doordat de behoefte aan koolhydraten verandert als de gezondheid niet in orde is. Personen met diabetes type 22 bijvoorbeeld kunnen niet zoveel koolhydraten eten, minder dan mensen die dit niet hebben.

Welke koolhydraten eten?

Bij een koolhydraatarm dieet gaat het meestal niet alleen om het gewichtsverlies. Het gaat vaak ook om het verbeteren van de algehele gezondheid. Het maakt hierbij een verschil welke koolhydraten je binnenkrijgt. Er zijn slechte en goede koolhydraatbronnen. De koolhydraten die je eet bij een dieet met weinig koolhydraten zijn afkomstig uit voedingsmiddelen die niet verwerkt zijn en als “gezond” gezien worden. Dit zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, noten en zuivel. Doordat je weinig koolhydraten eet is het belangrijk dat de koolhydraten die je eet vezels bevatten. Snacks en junkfood zijn uit den boze. Producten waar suiker aan toegevoegd is zijn een slechte keuze en kun je het beste volledig vermijden. In dit artikel lees je hier meer over. Je leest er precies wat je kunt eten tijdens het ketogeen dieet.

Hoeveel koolhydraten per dag tijdens het ketogeen dieet?
3.8 (76.36%) 11 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is fat adapted en wat heb je eraan?

Er wordt vaak gesproken over fat adapted maar wat betekent dat nu precies? Is dit hetzelfd…