Home Artikelen Het samenstellen van een ketogeen dieet

Het samenstellen van een ketogeen dieet

1 minuten lezen
10

Er kan veel tijd gaan zitten in het samenstellen van het dieet. Het ketogeen dieet is anders dan alle andere diëten, voornamelijk omdat het percentage vetten zo hoog is. Bij het ketogeen dieet probeer je een verhouding aan te houden van 65% vetten, 30% eiwitten en maar 5% koolhydraten. Dat betekent niet dat je zoveel mag eten als je zelf wilt als je deze verhoudingen maar aanhoudt.

Calorieën

Integendeel zelfs, je moet uitgaan van het onderhoudsniveau wat je binnen mag krijgen aan de hand van je leeftijd, gewicht, lengte en activiteit. Hier ga je dan 200 tot 500 calorieën onder zitten. Van dit aantal calorieën ga je uit van de verhoudingen van 65/30/5. Dit betekent dat veel maaltijden voornamelijk uit vetten zullen bestaan. Dit beperkt je in de voedingsmiddelen die je kunt kiezen voor de maaltijden. Om erachter te komen hoeveel jij kunt eten gebruik je de keto calculator.

Wat kun je wel en niet eten?

Producten met koolhydraten moeten zoveel als mogelijk vermeden worden. Brood, rijst en andere graanproducten zijn uitgesloten van het ketogeen dieet. Deze zorgen ervoor dat het aantal koolhydraten snel te veel is. Het ketogeen dieet is anders dan andere diëten waardoor veel voedingsmiddelen uit het moderne dieet niet gegeten kunnen worden. Dit zorgt voor drastische aanpassingen in het eetpatroon. Wat je precies kunt eten leggen we uit in dit artikel.

Het samenstellen van een ketogeen dieet
3.9 (77.5%) 8 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

10 Reacties

 1. Delphine

  5 februari 2018 op 15:56

  Ik heb nu net opgeschreven wat de resultaten zijn van de calculator. Dus bvb staat er:

  – Koolhydraten:
  30 gram
  120 kcal
  8 %

  -Eiwitten:
  91 gram
  363 kcal
  24 %

  -Vetten:
  115 gram
  1035 kcal
  68%

  enz..

  Als ik het goed versta moet je hier dus het best 30 gram koolhydraten halen uit voeding dat 120kcal bevat? is dat zo? Of bevat 30 gram koolhydraten 120 kcal?

  2. Als ik even snel kijk naar de voeding dan zie ik dat bvb een Brie +50, 28gr vet bevat en 22,5 gr eiwit. Uit één voedsel haal ik dus zowel eiwit als vet? Maar hoe weet ik dan hoeveel vet en eiwitten ik daarna nog mag eten? Dat verwart me een beetje. Kan u mij hiermee helpen aub? Hoe tel ik m’n eiwitten en vetten enzo deftig als het beide in hetzelfde voedsel zit?

  Reageer

  • Michael

   5 februari 2018 op 16:20

   30 gram koolhydraten staat gelijk aan 120 kcal. Voedingsmiddelen bevatten vaak een combinatie van eiwitten, vetten en koolhydraten. Zo is het dus mogelijk dat Brie eiwitten én vetten bevat, in verschillende hoeveelheden. Een smartphone app kan helpen om het bij te houden, bijvoorbeeld Myfitnesspal.

   Reageer

 2. Albert

  19 maart 2018 op 08:05

  Hallo ,

  Ben net begonnen met het keto regime en heb alles afgewogen ,
  ik kom uit op het volgende ;
  120 g eiwitten
  120 g vetten
  27g koolhydraten

  Hoe kan ik op 60% vetten komen ?
  Dank

  Reageer

  • Michael

   19 maart 2018 op 09:21

   Gebruik de keto calculator op deze website om het aantal calorieën te berekenen.

   Reageer

 3. Andre

  7 juni 2018 op 06:31

  Goedemorgen,

  Ben ook bezig, moeite om onder de 25 koolhydraten te blijven heb ik niet.

  Enkel de eiwitten.. Ik heb voor mezelf ingesteld, 100 gr eiwit, 178 gr vet en 25 gr koolhydraten.

  Echter kom ik vaak wel op 150-200 gr eiwitten en dan ben ik nog niet eens aan het aantal gr vet en koolhydraten..

  Wat moet ik doen?

  Reageer

  • Michael

   7 juni 2018 op 07:50

   De oplossing is om meer vetrijk te eten en de eiwitrijke voedingsmiddelen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van tonijn in water door sardientjes (verhouding is meer richting vetten) of tonijn in olie zonder uitlekken. Andere opties zijn bijvoorbeeld soep met zure room erdoor, extra noten en vlees met veel vetten in verhouding tot eiwitten. Door de eiwitrijke producten te vervangen door vetrijke producten komen de verhoudingen van het eten beter uit.

   Reageer

 4. Andre

  8 juni 2018 op 06:52

  Ik zal het proberen alleen ben ik urker en totaal niet gewend tonijn of sardientjes uit blik te eten 🙂

  Ik eet meer zeebaars, dorade, schol en wyting. Toch ben ik echt een vlees mens, nu 2 avonden achter elkaar een bbq gehad maar blijf in ketose.

  Maandag begonnen en tot nu 2 kg kwijt.

  Neem smorgens geen eieren meer, enkel koffie met een klont grasboter ongezouten erin.

  Maar is het niet goed dat ik 150-200g eiwitten binnenkrijg? Voor het afvalprocess?

  Koolhydraten hou ik rond de 25g

  Reageer

  • Michael

   8 juni 2018 op 08:05

   Het is uiteraard niet nodig om vis uit blik te eten, vers is zelfs veel beter. Het was slechts als voorbeeld bedoeld. De vissoorten die je noemt bevatten veel eiwitten en weinig vetten. Misschien dat je deze kunt vervangen voor vetrijke vis zoals zalm, haring, makreel of paling om meer vetten binnen te krijgen en minder eiwitten. Als het je nu lukt om af te vallen, en dat is je doel, dan kun je het proberen met meer eiwitten zoals je nu doet. Als het later stagneert of als je een plateau bereikt dan zou je wat kunnen aanpassen, bijvoorbeeld door meer vetten te eten.

   Reageer

 5. Sarah

  9 juni 2018 op 22:09

  Hallo, vraagje. Bij mij staat er dat ik 25 gram koolhydraat mag eten , 80 gr eiwit en 148 gr vet .
  Moet ik dit bekijken per 100 gr op sticker? Of hoe worden die grammen berekend? Is het vb letterlijk zoveel gram spek ….? Bedankt sarah

  Reageer

  • Michael

   10 juni 2018 op 12:45

   Op het etiket van een voorverpakt voedingsmiddel staat het aantal grammen vermeld per 100 gram. Als je bijvoorbeeld 200 gram van het product neemt dan kun het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten berekenen dat je genomen hebt. Het is dan twee keer het aantal gram dat per 100 gram vermeld wordt.

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…