Home Artikelen Fruit tijdens het ketogeen dieet: koolhydraatarme fruitsoorten

Fruit tijdens het ketogeen dieet: koolhydraatarme fruitsoorten

3 minuten lezen
5
avocado

Bij het ketodieet is het de bedoeling dat je minder koolhydraten eet maar hoe zit het met fruit? Zoals je waarschijnlijk weet bevatten de meeste fruitsoorten veel vitamines, mineralen en vezels maar ook koolhydraten. Sommige fruitsoorten bevatten zelfs veel meer koolhydraten dan je zou denken. Fruit levert weinig calorieën maar alle calorieën zijn bijna afkomstig uit koolhydraten. Dit bekent dat fruit in grote hoeveelheden niet geschikt is voor het ketogeen dieet. Daarbij passen vooral de fruitsoorten met veel koolhydraten zoals bananen en appels niet binnen dit dieet. Het gaat misschien tegen de richtlijn van twee stuks fruit per dag in maar dat is nu eenmaal nodig om in ketose te raken en te blijven.

Helemaal geen fruit?

Zoals voor alle voedingsmiddelen met koolhydraten geldt is het niet zo dat er helemaal geen fruit meer gegeten kan worden, alleen minder dan je gewend bent of aangeraden wordt. Er is simpelweg niet veel ruimte om koolhydraatrijke producten te eten en dat geldt ook voor fruit. De koolhydraten uit fruit zijn bovendien beter dan de koolhydraten die in de “ongezonde” producten zitten. Als je dan toch kiest voor een beperkt aantal koolhydraten per dag dan liever afkomstig uit fruit dan uit een bewerkt product zoals chocolade. Bij fruit is het belangrijk dat je bewust bent van de koolhydraten die erin zitten en hoeveel je ervan eet. Fruit mag dus in het ketogeen dieet maar slechts in kleine hoeveelheden of incidenteel.

Koolhydraten in fruit

Hoeveel gram koolhydraten een stuk fruit heeft varieert per fruitsoort en de grootte ervan. Zo bevat een appel gemiddeld zo’n 12 tot 15 gram koolhydraten. Een banaan zelfs 18 tot 22 gram koolhydraten. Nu is het mogelijk dat je toch af en toe een stuk fruit wilt eten. Daarvoor zijn de koolhydraatarme fruitsoorten geschikt. Dit zijn de keto fruitsoorten die je kunt eten tijdens het ketogeen dieet.

Fruit (100 gr)KcalVet (gr)Kh (gr)Eiwit (gr)
Avocado19919,51,81,9
Aardbei2905,10,7
Blauwe bessen520110,7
Rode bessen3604,41,1
Zwarte bessen53080,9
Bosbessen30060,6
Bramen370,25,10,9
Frambozen3504,51,4
Perzik4107,91
Watermeloen36080,5
Necatarine360,16,51
Olijven113110,50,9
Grapefruit3706,60,9
Kokosnootvlees4154034

Voedingswaardes uit het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

Avocado is technisch gezien misschien geen fruit maar toch staat het in deze lijst omdat het goed bij het ketogeen dieet past. Tomaat is hiernaast een vrucht dat niet onder de noemer groente of fruit valt maar wel geschikt is voor een koolhydraatarm dieet.

Beperkte keuzes

Door de dagelijkse limiet van het aantal koolhydraten heb je een beperkte keuze als het op fruit aankomt. Als je je koolhydraatinname tot 25 gram koolhydraten per dag beperkt hebt dan kun je nagaan dat die ene banaan een groot deel van de dagelijkse koolhydraatinname in beslag neemt. Wie een hogere koolhydraatinname aanhoudt van 50 gram koolhydraten per dag heeft wat meer ruimte en kan hierdoor wat meer fruit eten indien gewenst.

Welk fruit niet?

bananenZoals gezegd zijn het vooral de fruitsoorten met veel koolhydraten die je beter niet kunt eten. Het verschilt hoeveel koolhydraten je per dag maximaal eet maar over het algemeen kun je de fruitsoorten met meer dan 15 gram koolhydraten per 100 gram het best vermijden. Dit zijn de fruitsoorten met procentueel gezien de meeste koolhydraten. Voorbeelden zijn bananen, passievrucht, dadels, granaatappel en rozijnen. Over het algemeen kun je verder stellen dat alle “grote” stukken fruit beter vermeden kunnen worden.

Geen fruitsappen

Het lijkt misschien een goed idee om iedere dag een smoothie te drinken met je favoriete mix van fruitsoorten maar binnen het ketogeen dieet is dit niet verstandig. Niet alleen bevat de gemiddelde fruitsap meer koolhydraten dan een enkel stuk fruit maar ook gaat een deel van de vezels verloren in de blender.

De kritiek dat je niet minder fruit kunt eten om gezonder te worden klopt niet helemaal in het geval van het ketogeen dieet. Een essentieel onderdeel van het dieet is dat je meer groenten dan normaal eet. Je kunt door een gevarieerde hoeveelheid groenten alle nutriënten binnenkrijgen die je door fruit binnen kunt krijgen; alleen dan zonder de suikers. Mocht je toch het idee hebben dat je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt dan zijn er nog altijd supplementen die je kunnen ondersteunen tijdens het ketogeen dieet.

Fruit tijdens het ketogeen dieet: koolhydraatarme fruitsoorten
3.7 (73.33%) 21 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

5 Reacties

 1. Vera

  24 februari 2018 op 23:41

  Wat een fijne info over het keto-dieet op deze site! Helder omschreven. Hartelijk dank!

  Reageer

 2. Terence

  22 maart 2018 op 14:53

  Ik lees op elke andere site dat avocado per 100 gram 9 koolhydraten bevat?
  Bij jullie lees ik 1.8 gram per 100 gram avocado.

  Wie heeft het bij rechte eind?

  Reageer

  • Michael

   22 maart 2018 op 15:13

   Avocado bevat ongeveer 8 of 9 gram koolhydraten maar het grootste deel hiervan zijn vezels. Van deze hoeveelheid koolhydraten bestaat zo’n 6 tot 7 gram uit vezels. De waarde in tabel voor avocado zijn de koolhydraten zonder deze vezels. Update: deze hoeveelheid is afkomstig uit de NEVO database.

   Reageer

 3. Joanna

  20 mei 2018 op 11:08

  Zijn ALPRO produkten toegestaan ?

  Reageer

 4. Susan

  21 mei 2018 op 09:44

  Zoek op soja en ketogeen dieet en je hebt je antwoord

  Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…