Home Artikelen Ervaringen met het ketodieet en ketose

Ervaringen met het ketodieet en ketose

2 minuten lezen
18
ervaringen

Het is voor de meeste mensen niet eenvoudig om over te stappen naar een koolhydraatarm dieet zoals het keto dieet. In iedere cultuur spelen de koolhydraten een rol bij het bereiden van traditionele gerechten. Zo kunnen Chinezen niet zonder bami en rijst, eten Mexicanen veel tortilla’s en wij Nederlanders kunnen niet zonder aardappelen. Het zijn niet alleen de traditionele gerechten die vol met koolhydraten zitten maar ook de simpele voedingsmiddelen en dranken. De cruesli voor het ontbijt, de jus d’orange tijdens de lunch en de Snickers in de middag; het zijn de producten die je niet meer kunt eten tijdens het ketodieet. De gedachte om al deze heerlijke gerechten nooit meer te kunnen eten schrikt veel mensen af. Het is niet makkelijk om een gewoonte waarmee je opgegroeid bent achter je te laten. Voor het ketogeen dieet ontkom je er niet aan om de koolhydraten te beperken.

Ervaringen met het ketogeen dieet?

Wanneer je dit doet dan verandert er wat in je lichaam. Dit is een fundamentele verandering waarin je lichaam geen glucose meer gebruikt als voornaamste energiebron. Deze verandering gaat in als het lichaam zich aanpast op het nieuwe eetpatroon waarin vetten de dienst uitmaken. De energie die je lichaam nodig heeft is op dat moment afkomstig uit vetten en ketonen. Het gevolg is dat je op een effectieve manier kunt afvallen en je ideale gewicht kunt bereiken. Velen zijn je al voorgegaan zoals je binnenkort kunt lezen in de reacties op deze pagina met de ervaringen van anderen. Dit zijn enkele eerdere reacties van lezers:

Rocco
“Zit nu 2,5 week op 25 kh , 115 eiwit , 60 tot 80 vet
Ik woog 120.5 kilo .. nu na 2,5 week 110,5 kilo .
10 kilo eraf en totaal geen moeite met nieuwe eetwijze .”
Vanessa
“Eind oktober begonnen met Keto en in twee maanden 10 kilo kwijt. Met de feestdagen naar mijn idee op gewicht gebleven en was goed te doen qua keuzes. Twee verjaardagen, weekend weg, sinterklaas, kerst, oud en nieuw en toch zoveel afvallen? Ik had het niet voor mogelijk gehouden.”

Heb je het ketogeen dieet gevolgd of volg je het momenteel? Deel je ervaringen met anderen in de reacties zodat iedereen een beter beeld krijgt van de mogelijkheden en van elkaar kan leren. Ben je met succes 10+ kilo’s kwijt of lukt het je maar niet om het dieet vol te houden? Laat je ervaring achter in de reacties.

Ketose ervaringen

Ketose is een natuurlijke reactie van het lichaam om flexibel om te kunnen gaan met periodes waarin er geen eten voorhanden is. Zo is er in het verleden vaker hongersnood geweest waardoor mensen ongewild in ketose raakten om met deze situatie om te kunnen gaan. Doordat we tegenwoordig eten in overvloed hebben komt echter bijna niemand meer ongewild in ketose. De koolhydraten in het moderne westerse dieet voorkomen dat mensen nog in ketose raken. Dat is anders bij het ketogeen dieet, waar je een minimum aan koolhydraten binnenkrijgt. Het gevolg van deze wijziging in het dieet is dat je in ketose raakt en te maken kunt krijgen met (tijdelijke) bijwerkingen. Hoe ervaar jij de ketogene toestand en eventuele bijwerkingen? Laat het weten in de reacties.

Ervaringen met het ketodieet en ketose
3.8 (76.84%) 19 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

18 Reacties

  1. Jay

    23 maart 2018 op 09:03

    Ik zie dat er nog geen ervaringen zijn gedeeld dus ik begin maar. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met het keto dieet. Ik was te zwaar BMI 30+ voelde me elke dag moe en was op als ik van het werk weer kwam. Na een moeilijke start omdat ik moest wennen aan het dieet viel ik al snel kilo’s af. Denk al vijf kilo binnen de eerste maand. In totaal ben ik nu 14 kilo kwijt en wil niet meer terug. De energie is terug en nog steeds eet ik minder koolhydraten om op gewicht te blijven. Ik kan iedereen aanraden om veel te lezen over wat wel en niet mag en misschien een receptenboek te kopen om niet steeds hetzelfde te hoeven eten.

    Reageer

    • Kelly

      12 mei 2018 op 16:46

      Welk receptenboek raad je aan?

      Reageer

  2. Patricia Groenewald

    28 maart 2018 op 14:54

    Ik ben net begonnen met keto en ik merk dat ik ontzettend moe ben en veel hoofdpijn heb.
    Ik zit in ketose, gaat de vermoeidheid en de hoofdpijn over of kan dit blijven?
    Ik vindt het wel heel moeilijk moet ik eerlijk toegeven vooral mijn cracker s’morgens

    Reageer

    • Michael

      28 maart 2018 op 15:36

      De genoemde bijwerkingen zijn vooral in het begin aanwezig, maar nemen bij de meeste mensen snel af. Dit wordt ook wel de ketogriep genoemd.

      Reageer

  3. ING

    17 april 2018 op 15:45

    Ik ben nu 5 dagen bezig… Vind het absoluut niet moeilijk.. Moet wel omdenken van mager eten naar vet.. Mij buik is minder opstandig.. Ben niet moe.. Zorg dat ik genoeg eet.. Dat vette eten daar zit je zo mee vol en blijf je verzadigd.. Ik geniet van mij ’n erg smakelijke eten!! Ik weet wel dat ik nu meer drink dan eerder

    Reageer

  4. Alex

    28 april 2018 op 10:12

    Volg het ketodieet zeer strikt sinds zeven weken, en ben geen dag uit ketose geweest.
    Dieet is gemakkelijk vol te houden.
    In die zeven weken ben ik slechts 5 kg afgevallen, wat me erg is tegengevallen.
    Soms sta ik weken stil en is het gewichtsverlies slechts 100 of 200 gram!!!
    Is dit normaal?

    Reageer

    • Michael

      28 april 2018 op 13:11

      5kg in 7 weken is een prima resultaat! Het is redelijk normaal om eens stil te staan, om daarna weer gewicht te verliezen. Als het enkele weken aanhoudt dan zou je kunnen kijken of er verbeteringen mogelijk zijn.

      Reageer

  5. Ann

    4 mei 2018 op 21:31

    Ik hoop over 1 week echt te starten met ketogeen dieet om gezondheid te verbeteren (insuline ongevoeligheid). Nu op vakantie probeer ik alvast koolhydraatarm te eten om vast wat te wennen, maar voel me na een week ’s avonds heel slapjes. Het lastige is dat ik ondergewicht heb en dus juist niet wil afvallen. Welke tips zijn hiervoor om afvallen te voorkomen?

    Reageer

    • Michael

      5 mei 2018 op 08:37

      De belangrijkste tip is waarschijnlijk dat je meer zult moeten eten dan je eetlust. Bij het ketodieet heb je minder honger, waardoor je minder eet. Met ondergewicht wil je dit niet en zul je toch meer moeten eten dan je lichaam aangeeft. In de calculator kun je berekenen wat je ongeveer nodig hebt per dag. Dit geeft een goed beeld van hoeveel je dient te eten per dag om niet af te vallen.

      Reageer

  6. Ryanne

    8 mei 2018 op 12:01

    Hoi Michael,
    Ik ben al sinds januari bezig met Atkins of het ketodieet, ik voel me er goed bij maar heb wat meer last van migraine, ben nu zo’n dikke 20 kilo kwijt en wil er nog 20 meer . Mijn man komt echter steeds aandragen met sites waarin beschreven wordt dat het zo gevaarlijk is, hoe denk jij hierover.

    Reageer

    • Michael

      8 mei 2018 op 12:29

      De eventuele gevaren van een ketogeen dieet worden vaak gebaseerd op achterhaalde onderzoeken. De tijd heeft niet stilgestaan en tegenwoordig wordt het steeds duidelijker dat vetten niet zo slecht zijn als jaren geleden werd gepropagandeerd. Mijn persoonlijke mening is dat het ketogeen dieet niet gevaarlijk is voor gezonde mensen. Er is overigens een grote kans dat je nu gezonder bent dan toen je 20 kilo zwaarder was (prachtige resultaat!). Uiteraard dient iedereen die medicatie heeft of bestaande aandoeningen het volgen van een dieet vooraf te overleggen met een arts maar dat geldt voor elk dieet.

      Reageer

  7. Alba

    8 mei 2018 op 13:14

    Hallo Michael,
    8 dagen geleden ben ik begonnen met het keto dieet en ben 3 kilo afgevallen. Belangrijker nog: sinds vandaag is mijn bloeddruk wel 30 punten gezakt! Is dat wel de bedoeling, zoveel lager ineens?
    Verder bevalt het dieet mij prima, geen enkele moeite mee, ik had alleen een dag of drie last van concentratiegebrek en slecht slapen. Ook dat is nu over. Is het wel verstandig om zo weinig koolhydraten te blijven gebruiken? komt er dan geen onbalans naar de andere kant?

    Reageer

    • Michael

      8 mei 2018 op 14:06

      Over de bloeddruk kan ik helaas niets zeggen, dat is meer iets voor de huisarts. Weinig koolhydraten eten heeft geen nadelig effect op je lichaam of je gezondheid als je dit voor een langere periode doet. Als je voldoende eet (niet te weinig), je lichaam van de benodigde stoffen voorziet (vitamines e.d.) dan is het geen enkel probleem om weinig koolhydraten te eten.

      Reageer

  8. LoveKeto

    11 mei 2018 op 05:19

    Ik volg nu reeds sinds november 2017 het ketogeen dieet. Mijn zus en ik zijn rond hetzelfde tijdstip begonnen, maar merken dat we niet echt afvallen (2kg max!). Ik moest van de dokter een week lactose laten, maar merk nu dat ik zelf 2kg verdikt bent?!
    Hoe kan het dat men niet afvalt met het ketogeen dieet?

    Ik ben nu terug begonnen met melkproducten te integreren in mijn dieet, want ik zou niet willen dat het verder omhoog gaat op de weegschaal.

    We voelen ons wel 1000 keer beter, maar toch zouden we graag ook gewichtsverlies zien op de weegschaal.
    Ik weet nl ook dat de eerste kg’s je verliest dat deze zijn van het water die je verliest.

    Reageer

    • Michael

      11 mei 2018 op 06:43

      Jammer dat het toch nu toe nog niet gelukt is om af te vallen. De meest voor de hand liggende reden is dat er nu nog te veel gegeten wordt (of te weinig verbruikt). Hebben jullie al een berekening van de behoefte gedaan en een max aantal calorieën per dag geprobeerd?

      Reageer

  9. petra

    17 mei 2018 op 11:21

    Beste iedereen,
    Ik dacht laat ik ook een reactie achterlaten. Ik zit nu op dag 7 en bijna 4 kg afgevallen van 90,9 naar 87,1 kilo.
    Heb totaal geen moeite met het niet eten van enkelvoudige koolhydraten. Ik heb wel elke dag uur gewandeld dat is waarschijnlijk de reden dat het zo rap is gegaan.
    Gewoon volhouden dan komen de kilo’s vanzelf!!

    Reageer

  10. sandy

    25 mei 2018 op 22:25

    Michael,
    ik ben zelf lesgeefster aerobics en doe zelf ook aan fitness. Qua voeding heb ik de voorbije 15 jaren heel wat getest. Carbcycling, hormoonbalans, Fast metabolism dieet…enz… desondanks mijn krachttraining lukt het me niet mijn te veel aan vetten weg te krijgen. IK heb het boek besteld en ben van plan ketogeen te gaan eten, maar vrees voor de energie die ik mis. niet zal hebben tijdens mijn looptrainingen ! hiervoor heb ik echt wel koolhydraten nodig. Hoe calculeer ik dit in ?

    Reageer

    • Michael

      26 mei 2018 op 08:56

      Je zou kunnen beginnen met carbcycling om eerst te wennen aan de dagen zonder koolhydraten, voordat je de stap maakt naar ketogeen eten. Op deze manier kun je alvast wennen aan minder koolhydraten tijdens het sporten. Verder is het belangrijk dat je in de periode dat je de koolhydraten vermindert meer zout neemt en op de elektrolyten let. Dit verkleint de eventuele bijwerkingen zoals minder energie. Daar kun je hier meer over lezen.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…