Home Cyclisch Ketogeen Dieet

Cyclisch Ketogeen Dieet

Het Cyclisch Ketogeen Dieet gaat uit van verschillende periodes om af te vallen. In deze periodes eet je verschillende verhoudingen van koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij het Cyclisch Ketogeen Dieet, ook wel afgekort als CKD, eet je 5 of 6 dagen per week veel vetten, veel eiwitten en bijna geen koolhydraten. De volgende dag of twee volgende dagen eet je vervolgens weinig vet maar veel eiwitten en veel koolhydraten.

  • 5-6 dagen: veel vet, veel eiwit, weinig koolhydraten
  • 1-2 dagen: weinig vet, veel eiwit, veel koolhydraten

Bij het Cyclisch Ketogeen Dieet wordt het aantal koolhydraten sterk verminderd. Op een gegeven moment zijn er geen koolhydraten meer beschikbaar voor energie. Het lichaam moet dan op zoek naar een andere brandstof voor het lichaam. Deze brandstof is vet. Je eet minder koolhydraten maar meer vetten en eiwitten. Door meer vetten te eten kun je sneller het vet op je lichaam laten verdwijnen.

Dit is een voorbeeld (de calorieën e.d. niet toepassen op jezelf!)

  • Je hebt per dag 1800 calorieën nodig om je lichaamsgewicht te behouden. Bij het Cyclisch Ketogeen Dieet wordt uit gegaan van 65% vetten, 30% eiwitten en maar maximaal 5% aan koolhydraten.
  • Als je maar 1300 calorieën eet op een dag dan komt het lichaam erachter dat dit niet voldoende is. Het moet dan ergens anders de brandstof vandaag halen. Doordat je geen koolhydraten eet moet het lichaam op zoek naar vet. Het vet uit het eten is al verbruikt dus de enige keuze voor het lichaam is het aanspreken van de vetreserves van het lichaam.
  • Het opgeslagen vet op je lichaam, bijvoorbeeld op de armen of de benen, wordt gebruikt voor energie voor het lichaam waardoor het vet op deze plekken minder wordt. Elke dag wanneer je een tekort aan calorieën hebt wordt dit proces herhaald. Het lichaamsvet wordt minder en dit merk je snel in de spiegel of op de weegschaal. Om het proces nog sneller te laten verlopen is lichaamsbeweging een goede optie.

Het Cyclisch Ketogeen Dieet is een dieet met afwisseling van dagen met helemaal geen koolhydraten en dagen met veel koolhydraten. De dagen waarbij je weer koolhydraten mag eten zijn ervoor bedoeld om bepaalde voorraden weer te vullen. Dit zijn voornamelijk de voorraden glycogeen in de spieren. Het glycogeen is namelijk de voornaamste brandstof voor de spieren. Zodra je je spieren gebruikt in de periodes waarin je geen koolhydraten eet raken deze voorraden langzaam leeg. Dat is niet goed voor de spiermassa. Het doel van het bijvullen van de reserves is dat je spieren weer opladen en je genoeg energie hebt om je spieren goed te verbruiken.

Cyclisch Ketogeen Dieet
2.3 (46.67%) 6 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *