Home Bijwerkingen

Bijwerkingen

De bijwerkingen die voorkomen zijn voor iedereen verschillend. Wat zich bij de ene persoon voordoet hoeft de ander helemaal geen last van te hebben. De bijwerkingen zijn dan ook persoonlijk en per persoon anders. Het ketogeen dieet is niet te vergelijken met een normaal dieet waardoor complicaties zich kunnen voordoen. Veel voorkomende bijwerkingen van het ketogeen dieet zijn constipatie, hypoglykemie en een verhoogd zuurgehalte in het bloed. Doordat er weinig eiwitten en koolhydraten gegeten worden is het mogelijk dat er supplementen nodig zijn om een tekort aan micronutriënten te voorkomen.

De mogelijke bijwerkingen bij het ketogeen dieet1,2:

 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan energie
 • Moeizame stoelgang
 • Hypoglykemie: te lage bloedsuikerspiegel
 • Hypercholesterolemie: te hoog cholesterolgehalte in het bloed
 • Acidose: een zure toestand van het bloed
 • Osteoporose: ontkalking van de botten
 • Nierstenen
 • Pancreatitis: ontstoken alvleesklier

Cholesterol en kinderen

Er doen zich vaak ook meer lipiden voor in het bloed bij 60% van de kinderen. Het cholesterolgehalte kan eveneens toenemen met ongeveer 30%. Deze bijwerkingen kunnen behandeld worden door minder verzadigd vet te nuttigen en meer meervoudig onverzadigde vetten. Als de bijwerkingen gerelateerd aan het cholesterol en vet erger worden dat kan de ratio van vetten ten opzichte van eiwitten en koolhydraten gewijzigd worden. Onder kinderen met epilepsie die het dieet volgen zijn in sommige gevallen nierstenen ontwikkeld3.

Bijwerkingen minimaliseren

Het ketogeen dieet en ketose kunnen voor een aantal bijwerkingen zorgen. Niet iedereen krijgt er last van en de kans op bijwerkingen kan verminderd worden met de volgende tips:

Drink voldoende water
Zorg ervoor dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt. Dit gaat het vochtverlies tegen dat gepaard gaat met het ketogeen dieet.

Controleer je zoutinname
Als je het ketogeen dieet volgt dan krijg je minder zout dan normaal binnen doordat je geen brood en andere voedingsmiddelen met zout binnenkrijgt. Als je de koolhydraten vermindert dan neemt het natrium in je lichaam snel af. Voeg wat extra zout toe aan je voeding om dit weer aan te vullen. Het hoeft niet veel te zijn. Met twee tot drie gram extra zout per dag kun je veel bijwerkingen al verminderen.

Vermijd intensief sporten
Vooral in het begin is het ketogeen dieet niet geschikt als voedingspatroon voor intensief sporten. Probeer in eerste twee weken niet te zwaar te trainen.

Verminder de koolhydraten stapsgewijs
Door niet meteen naar een minimum aan koolhydraten te gaan kun je aan de overstap naar het nieuwe eetpatroon wennen. Dit kan helpen om de bijwerkingen te verminderen.

Eet veel vezels
Hoewel je niet veel koolhydraten mag eten tijdens het ketogeen dieet is het belangrijk dat je nog wel wat vezels binnenkrijgt. De koolhydraten die je wel eet moeten daardoor uit vezelrijke producten bestaan.

Als je medicatie neemt tegen een laag bloedsuikergehalte dan is het verstandig om dit eerst met de huisarts of behandelend arts te overleggen om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Het is mogelijk dat de medicatie verminderd moet worden als het dieet gevolgd wordt.

Bijwerkingen
3.3 (66.67%) 12 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

3 Reacties

 1. Frits Willemsen

  6 september 2017 op 18:45

  Hallo ik volg een keto dieet en ben al 20 kilo afgevallen. Welke producten zit er goede vetten en hoeveel kan/mag je eten.

  Ik sport wel regelmatig en moet zeggen dat ik mij er wel goed bij voelt. Ik heb wel heel moeite met de stoelgang, als het 2 keer per week is dan is het veel.

  Reageer

  • Michael

   7 september 2017 op 06:24

   Dat is een heel goed resultaat! Op deze pagina heb ik een lijst met voedingsmiddelen samengesteld die geschikt zijn voor het ketogeen dieet. Hiernaast kun je met de keto calculator berekenen hoeveel je kunt eten, aan de hand van verschillende persoonlijke variabelen.

   Reageer

  • Femke

   16 november 2017 op 14:49

   Goed bezig! Ik ben net 2 weken bezig en ook al wat afgevallen. Ik gebruik psylium vezels voor mn stoelgang. Werkt heel goed en zijn voor een laag bedrag te koop bij de kruidvat als poeder of tabletten. Ik slik de tabletten iedere dag, de poeder gebruik ik in bijvoorbeeld mix voor keto pannekoekjes.
   Hou vol!

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *