Home Artikelen Anti katabole effecten van het ketogeen dieet

Anti katabole effecten van het ketogeen dieet

1 minuten lezen
0

Elk dieet waarbij het aantal calorieën dat gegeten wordt minder is dan dat verbruikt wordt is katabool. Dit betekent dat er een proces van afbraak gaande is. Grote moleculen worden afgebroken tot kleinere moleculen. Het is dan mogelijk om spiermassa te verliezen. Dit komt doordat de anabole hormonen in het lichaam verminderd zijn. Als er vervolgens niet bij gesport wordt dan neemt de spiermassa snel af. Het is echter verstandig om zo weinig mogelijk spiermassa proberen te verliezen.

Glucose

Als er geen koolhydraten worden gegeten dan gaat het lichaam over op de eiwitten voor glucose. De eiwitten worden afgebroken tot glucose. Dit komt doordat de hersenen nu eenmaal glucose nodig hebben om te kunnen functioneren. Als er geen koolhydraten het lichaam binnenkomen dan halen de hersenen die in eerste instantie uit de eiwitten in de spiercellen.

Ketonen

Als het lichaam voor een langere periode geen koolhydraten krijgt dan raakt het lichaam in ketose. Er worden dan vetten verbrand voor energie en geen koolhydraten. Vetten kunnen niet direct door de hersenen gebruikt worden maar ketonen wel. Ketonen worden in de lever geproduceerd als vetten worden verbrand. De hersenen geven dan de voorkeur aan ketonen boven glucose. Er worden dan geen eiwitten meer afgebroken tot glucose. Dit heeft als voordeel dat de eiwitten niet uit de spiercellen gehaald worden. Het lichaam spreekt de vetreserves aan voor energie en niet de eiwitten.

Anti katabole effecten van het ketogeen dieet
3.7 (73.33%) 6 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van een voedingsschema dan raden wij ons gratis Keto weekmenu aan! Krijg direct voorgeschoteld wat je deze week nog kan eten! Het zijn 21 recepten voor 7 dagen. Elke dag ontbijt, lunch en avond maaltijd :-)

Ja die wil ik!

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Boek: Het Keto Plan van Julie van den Kerchove

Terwijl er in het Engels misschien wel honderd boeken over het ketodieet en de ketogene le…