Home Afvallen 8 Tips voor het ketogeen dieet

8 Tips voor het ketogeen dieet

3 minuten lezen
0

Het ketogeen dieet is niet het makkelijkste dieet dat je kunt kiezen om gewicht en vet te verliezen. Aan de andere kant is het wel een dieet dat zich bewezen heeft en effectief is voor afvallen. Het volgen van het ketogeen dieet is vooral in het begin lastig, door het aangepaste eetpatroon met weinig koolhydraten. Na deze initiële fase raakt het lichaam gewend aan de nieuwe situatie en is het dieet makkelijker te volgen. Als je het ketogeen dieet wilt volgen dan zijn dit een aantal tips die je kunnen helpen:

Controleer de etiketten

Tijdens het ketogeen dieet eet je heel weinig koolhydraten, per dag niet meer dan 50 gram maar nog minder is beter. Dit betekent dat je de voedseletiketten moet controleren hoeveel koolhydraten erin zitten. Vermijd producten met veel koolhydraten en suikers.

Maak een voorraad

Tijdens het ketogeen dieet zijn er een aantal voedingsmiddelen die je veel gaat eten. Dit zijn producten zoals vlees, vis, kaas, eieren, noten, olie en avocado. Door een voorraad aan te maken met deze producten heb je altijd wat in huis dat je kunt eten en het voorkomt dat je gaat snacken.

Meet geregeld of je in ketose bent

Met behulp van ketostrips kom je erachter of je in ketose bent. Als je deze toestand eindelijk hebt bereikt dan betekent het nog niet dat je weer meer koolhydraten kunt gaan eten. Als je dit doet dan gaat het lichaam weer glucose voor energie gebruiken. Meet daarom geregeld of je nog in ketose bent zodat je weet of de goede hoeveelheid koolhydraten per dag neemt.

Experimenteer met eten

Hoewel je niet alles kunt eten tijdens het ketogeen dieet is het juist interessant om andere dingen te proberen. Vis en vlees met diverse soorten kruiden is niet erg spannend maar je kunt zelfs brownies en ijs maken dat binnen het ketogeen dieet past.

Groenten

Eet meer groenten

De meeste mensen eten normaal gesproken niet genoeg groenten. Tijdens het ketogeen dieet is het belangrijker dan normaal om je groenten te eten, liever zelfs nog meer dan normaal. De kleine hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt hoort voor een groot deel uit groenten te komen. Als extra kun je nog een multivitamine supplement nemen, om te voorkomen dat er tekorten ontstaan.

Plan wat je gaat eten

Het ketogeen dieet is een strikt dieet waardoor je niet zomaar alles kunt eten. Als je onderweg bent dan kan het voorkomen dat je niet snel een koolhydraatarme maaltijd kunt vinden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een planning maakt van wat je gedurende de dag gaat eten. Je zit dan nooit zonder eten en je hoeft ook niets te eten dat niet in het dieet past.

Houdt de vooruitgang bij

Je weet pas of je vooruit gaat door te meten. Dit kan op verschillende manieren waarbij de weegschaal voor de meeste mensen het makkelijkst is. Om de motivatie te houden kan het ook handig zijn om foto’s te maken. Als je iedere dag in de spiegel kijkt lijkt het erop of je geen vooruitgang boekt maar als je foto’s vergelijkt kun je het veel beter zien. Houdt de vooruitgang om de twee weken of een maand bij en maak dan de vergelijking. Als het dan niet helemaal gaat zoals je wilt dan kun je aan de hand van de metingen aanpassingen maken aan je dieet.

Probeer een supplement

Als je het moeilijk vindt om de juiste verhoudingen in het dieet vol te houden dan kun je een supplement proberen om snel wat extra vetten binnen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van MCT olie of kokosolie. Andere handige supplementen bevatten elektrolyten die je goed kunt gebruiken als je in ketose bent.

Heb je aanvulling op deze tips? Laat het ons weten in de reacties.

8 Tips voor het ketogeen dieet
4.2 (83.33%) 18 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 100 eenvoudige recepten, 192 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer van Michael
Laad meer in Afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Fruit tijdens het ketogeen dieet: koolhydraatarme fruitsoorten

Bij het ketodieet is het de bedoeling dat je minder koolhydraten eet maar hoe zit het met …