Home Ketonen

Ketonen

Het ketogeen dieet laat het lichaam denken dat het uithongert of dat er gevast wordt. De koolhydraten waar het lichaam om vraagt worden niet geleverd door de voeding. Om het lichaam toch goed te laten functioneren is het lichaam gedwongen om vetten om te zetten. Bij het omzetten van het vet worden ketonen aangemaakt. Ketonen worden in de lever geproduceerd. Deze ketonen spelen een grote rol in het succes van het ketogeen dieet.

Types ketonen
Ketonen zijn een type zuur. Ketonen zijn het restproduct als het lichaam een deel van het eigen vet verbrand. Ze worden in de lever aangemaakt en komen vanuit de bloedstroom in de urine terecht. Er zijn drie verschillende types ketonen: bèta-hydroxyboterzuur, acetoacetaat en aceton.

Ketose
Als er ketonen worden aangemaakt door het lichaam dan verkeert het lichaam in een andere metabolische staat. Dit wordt ketose genoemd. Als het ketogeen dieet gestart wordt dan duurt het drie tot vijf dagen voor het lichaam in ketose verkeert. Het duurt enkele weken voordat het volledige effect van het ketogeen dieet zichtbaar is. Je kunt aan de adem ruiken om te merken dat het een andere geur heeft als je lichaam in ketose verkeert.

Ketonen en calorieën
Als je in ketose verkeert dan gebruikt het lichaam de ketonen als brandstof. De spiermassa wordt niet gebruikt voor energie. Een gram ketonen levert 7 calorieën energie. In vergelijking met het vet waar het vandaan komt is dit minder. Vetten leveren 9 calorieën per gram. Het is echter meer dan de calorieën uit koolhydraten. Koolhydraten leveren 4 calorieën per gram. Ketonen die niet gebruikt worden verlaten het lichaam via de urine. Ze worden dus niet omgezet naar vetten.

Ketonen
3.5 (70%) 8 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet