Home Ketonen

Ketonen

Het ketogeen dieet laat het lichaam denken dat het uithongert of dat er gevast wordt. De koolhydraten waar het lichaam om vraagt worden niet geleverd door de voeding. Om het lichaam toch goed te laten functioneren is het lichaam gedwongen om vetten om te zetten. Bij het omzetten van het vet worden ketonen aangemaakt, ook wel bekend als ketolichamen. Ketonen worden in de lever geproduceerd. Deze ketonen spelen een grote rol in het succes van het ketogeen dieet. 

Types ketonen

Ketonen zijn een type zuur en zijn het restproduct als het lichaam een deel van het eigen vet verbruikt. De zuren worden in de lever aangemaakt en komen vanuit de bloedstroom in de urine terecht. Er zijn drie verschillende types ketonen: bèta-hydroxyboterzuur, acetoacetaat en aceton.

Ketose

Als er ketonen worden aangemaakt door het lichaam dan verkeert het lichaam in een andere metabolische staat. Dit wordt ketose genoemd. Als het ketogeen dieet gestart wordt dan duurt het drie tot vijf dagen voor het lichaam in ketose is. Het duurt enkele weken voordat het volledige effect van het ketogeen dieet zichtbaar is. Je kunt aan de adem ruiken om erachter te komen of je in ketose bent maar dit is niet echt betrouwbaar. Ketonen zijn ook op andere manieren te meten.

Meer ketonen in het bloed

Een essentieel onderdeel van het ketogeen dieet is ketose. Gepaard met ketose stijgt het ketonengehalte in het bloed. Naarmate je het dieet blijft volgen gebruikt het lichaam meer vet met de ketonen als energiebron. Het aantal ketonen in het bloed kan met een speciale ketonenmeter gemeten worden wat in de meeste onderzoeken gedaan wordt. Dit wordt gedaan door bloed te prikken in de vinger. Je bent in ketose als het ketonengehalte tussen 0.5 en 3.0 mmol/L ligt.

Meer ketonen in de urine

Een andere manier om het ketonengehalte te meten is met een ketostrip en urine. Deze strip wordt in de urine gehouden en vervolgens verkleurt de strip als je in ketose bent. De strip meet het aantal ketonen dat in de urine zit. Het is een snelle en eenvoudige manier om thuis te controleren of je ketose bent.

Ketostix kopen

Meer ketonen in de adem

Ketonen in de adem kunnen gemeten worden met een ademanalyse hoewel dit minder accuraat is dan wanneer je een bloedtest doet. Bij deze meting wordt aceton gemeten wat één van de drie1 ketonen is tijdens ketose. Als je in ketose bent dan verlaat meer aceton2 je lichaam via de adem.

Gebruik van ketonen

Tijdens een periode van uithongering, zoals we dat nu in de Westerse wereld niet meer kennen, gebruiken de hersenen na drie dagen al voor 25 procent3 energie uit ketonen. Als de uithongering aanhoudt dan stijgt dit zelfs naar 60 procent4.

Ketonen en calorieën

Als je in ketose bent dan gebruikt het lichaam de ketonen als brandstof. De spiermassa wordt niet gebruikt voor energie. Een gram ketonen levert 7 calorieën energie. In vergelijking met het vet waar het vandaan komt is dit minder. Vetten leveren 9 calorieën per gram. Het is echter meer dan de calorieën uit koolhydraten. Koolhydraten leveren 4 calorieën per gram. Ketonen die niet gebruikt worden verlaten het lichaam via de urine. Ze worden dus niet omgezet naar vetten.

Ketonen
3.8 (76%) 10 stemmen

Hulp nodig?

Als je net zoals veel bezoekers van deze website hulp nodig hebt bij het samenstellen van je voeding dan raden wij ‘Het keto-dieet’ boek aan van Martina Slajerova. Met meer dan 150 eenvoudige recepten, 240 pagina's en handige informatie over de ketogene levensstijl maak je een goede start aan het dieet.

Bekijk Het keto-dieet